söndag 14 september 2008

Nantes

Loire brukar delas in i fyra underregioner: Nantais, Anjou-Saumur, Touraine och Övre Loire.
Muscadet är en drygt 10 000 hektar stor vinregion (en tiondel av Bordeaux) och vinrankorna växer mycket koncentrerat på båda sidor om Nantes. Nantes ligger i Bretagne så Muscadet är faktiskt ett Bretagne-vin, även om vi normalt sett tänker på det som ett Loire-vin. Bretagne-borna är dock mycket stolta över sin Muscadet, eftersom det är deras enda vin. (Förutom ett som de destillerar till sin Fine de Bretagne men som knappast kan räknas som drickbart innan destilleringen.)

Många bönders innehav är mycket litet, det finns cirka 1 500 olika vinbönder som delar på Muscadets dryga 10 000 hektar så genomsnittet blir 7 hektar. Man kan alltså förstå att många föredrar att sälja druvorna till en négociant. På andra håll i Loire ser dock strukturen helt annorlunda ut, trots många småbönder. I Sancerre, där det genomsnittliga innehavet är 4,8 hektar, buteljerar hela 48% av bönderna sitt eget vin.

Det finns fyra appellationer för Muscadet, de två viktigaste appellationerna heter:

Muscadet (Väster om Nantes och ända ut mot kusten)

Muscadet-Sèvre-et-Maine. (öster och sydöst om Nantes) Sèvre och Maine är namn på två mindre floder som sträcker sig genom området. status som egen appellation erkändes 1936.
Båda är torra, lätta och friska viner, Muscadet-Sèvre-et-Maine står för tre fjärdedelar av produktionen och för de främsta vinerna.

De två andra appellationerna är:

Muscadet des Côteaux de la Loire, som har fin syra och blommiga toner.

Muscadet des Côtes de Grandlieu, som är den senaste i raden av Muscadetappellationer.
ofta är dessa viner så kallade "sur lie", sur lie-metoden innebär att man på gammalt nantaisiskt vis låter vinet få ligga kvar på sin jästfällning (lie) en vinter på sitt fat, utan att bli omdraget ända till buteljering. Då behåller det sin friskhet och finess och blir ibland lätt pärlande.

Inga kommentarer: