onsdag 26 november 2008

Jerez


Jerez är en av de sydligaste och mest mångfacetterade vinodlingsoråderna i europa.
Starkvinerna är även mer av ett hantverk än på andra delar av världen, en stor del av karaktären tillkommer vid jäsningen och lagringen.
Inte sällan är starkvinerna härifrån mycket undervärderade.
Vingårdarna är utspridda från chiclana I söder till trebujena i norr. (se kartan)

Traditionella torra Sherry-stilar:

Fino (Palomino) Ljus och elegant sherry till tapas eller som aperitif
7 till 9ºC
Manzanilla (Palomino) Är en Fino från hamnstaden Sanlucar de barrameda.
Luften är fuktigare och svalare än i jerez de la frontera och ofta har manzanilla en lite salt ton.
Manzanilla = Hav = Fisk,skaldjur och sushivin numero:1!
7 till 9ºC
Amontillado (Palomino) En lagrad fino där ”flor” har dött ut och därmed utsatt vinet för syreangrepp och oxidation. Blir mörkare och smakrikare med åren, ibland lagras den upp till 60 år på solera.
12 and 14º C.
Oloroso (Palomino) Vinet förstärks med brandy innan lagingen till minst 18% alc, detta är den magiska gränsen där flor dör eller låter bli att födas.
Vinet kan nu oxidera och utvecklas ostört i åratal.
13 and 14ºC.
Palo Cortado (Palomino) Från början en fino vars flor spontandog vilket gör att vinmakaren måste tilsätta brandy för att vinet inte ska bli förstört av all luft i tunnan. Sedan fortsätter lagringen som en oloroso.
Smaken blir som en blandning av Amontillado och Oloroso. Nu förtiden görs en del ”fejk” palo cortados där man bara blandar oloroso och amontillado.
13 and 14º C.

Söta traditionella stilar:

Pedro Ximenez (Pedro Ximenez) Vinet görs av soltorkade druvor och blir mycker sött och fylligt, utmärkt att droppa på vaniljglass bland annat. Används ofta för att ge färg och söta upp andra Sherrys.
5-17 º C (beror på kvalité och till vad det ska drickas)
Moscatel (Moscatel). Vinet görs av soltorkade druvor och blir mycker sött och fylligt med karaktärsfulla aromer. Ofta använd för att söta upp andra sherrys.
5-17 º C (beror på kvalité och till vad det ska drickas)

Brittiskt influerade stilar:

Pale Cream. (Palomino och PX/Moscatel) En sötad Fino!
8-10 º C
Medium. (Palomino och PX/Moscatel) En sötad oloroso som blir halvtorr! (ex. Dry Sack)
10-12 º C
Cream. (Palomino och PX/Moscatel) En Sötad Amontillado eller Oloroso som blir söt! (ex. Harveys Bristol Cream).

Vad man märker flaskan med för att konsumenten ska veta hur länge sherryn är lagrad är följande:

VOS = Den yngsta sherryn i flaskan är 20 år
VORS = Den yngsta sherryn är 30 år

I jorden hittar vi dels sandjordar och lerjordar, men det som Jerez är känt för är sina Albariza-jordar som är kritvita jordar fulla med kalk som reflekterar solen och lyser upp vinrankan från alla håll.

Inga kommentarer: