Chardonnayn (100 %) jäste på temperaturkontrollerade ståltankar, och fick sedan sin andra jäsning på flaska vid en temperatur mellan 10 och 15 grader. Därefter vilade vinet på fällningen i nästan 1 år innan degorgering. Lagringen sker i en naturligt temperaturkontrollerad gammal järnvägstunnel kan ju tilläggas. 1,5 miljoner flaskor Crémant blir det årligen. (Moét producerar 24 miljoner flaskor)
Ljusgul, vackert klar färg med små pärlhalsbandsbubblor.
Helt klart lite blyg och sluten doft, (även i rumstemperatur) någon underbar framtid finns troligen inte heller i sikte. Ung och sval med lite gula äpplen och brödsmulor men thats it! Påminner verkligen om billig Champagne, typ Baron Fuenté. Vilket inte nödvändigtvis är illa!
Det är ju tveklöst i munnen som vinet verkligen talar, härligt krämig textur och förvånansvärt munfyllande kropp med påstridiga syror som rensar rent i paletten. Här dominerar såklart svala näst intill kyliga toner som yttrar sig i form av röda äpplen, nypressad citron och tro det eller ej kommer även en söt liten skiva aprikos fram när rumstemperaturen närmar sig. En subtil mineralitet och elegant jästton gör det hela ännu mer aptitretande – tankar om mig + vin + nyplockat ostron blixtrar förbi. Stor renhet i smakerna tillsammans med det facila priset gör att jag köper på mig 3 flaskor till för att följa de närmsta veckorna.
86 P
Winepartners AB importerar och priset är 99kr på Systembolaget
En söt video från producenten!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar