torsdag 28 januari 2010

Den relativt högkvalitativa bubbelprovningen i Grythyttan

Hur startar man upp vinprovningssäsongen på ett värdigt sätt?
Mousserande såklart! Framförallt Champagne..
Vi provar viner från 6 länder, och alla var lite nervösa då det gick rykten om att ett Moldaviskt vin smygits in. Vem skulle gilla det mest, vem ska narras för sin oädla smak! Hehe. vinerna hälls upp blint och svetten rinner till på våra töstiga pannor.






Första glaset har en klar och gyllene intensiv färg med livliga bubblor och tecken på mognad. Vid cirka 10 grader visar sig doften härlig och djupt gräddig. Mognadstoner av torrt äppelmos och blandsvamp ger mig skogiga associationer. Något saknas dock, inte en stor Champagne.
Intensiv och munfyllande smak med tydlig autolyskaraktär och mjuka bubblor. Tyvärr allt för låg syra för att bli riktigt respekterad bland gruppen. En underlig liten hinna av banangrädde etsar sig fast i den lite höstlöviga eftersmaken. Definitivt njutbart!
89 P

R & L Legras - Cuvée St-Vincent Blanc de Blancs Grand Cru 2000
(nr 7439) Rea 431 kr (Före Rea 539 kr)

En Grand Cru BdB borde ju ha högre syra!
Vinet görs på exceptionellt mogna druvor, från de äldsta vingårdsdelarna i Grand Cru byn Chouilly. (Côte des Blancs)
Chouilly gör underbar Chardonnay men anses ändå som den ”sämsta” bland de 5 Byar som har Grand Cru status för Chardonnay. (Avize, Cramant, Chouilly, Oger, Le Mesnil,)
Första årgången av detta vin var 1964, som följdes av 1971, 73, 76, 81, 83, 88, 90, 96 och sist år 2000 som förövrigt är en ganska tunn årgång med dåligt väder och hagel. Trotts detta kommer nog årgången bli eftertraktad på grund av sitt magiska tal.



Nästa vin har en yngre gul färg med gröna reflexer och livliga bubblor.
En diskret doft är aldrig kul. Lite jäst och gula äpplen, kanske en brödbit. Men vem bryr sig? Smaken lämnar även den mycket att önska. Men balansen är bra, de höga syrorna skär igenom en strax över medelfyllig kropp. Lite gröna druvskal vittnar möjligen om hård pressning, och såklart grönt druvmaterial. Charmar inte mig eller någon annan i gruppen men är helt korrekt och ganska gott.
83 P

Segura Viudas Reserva Heredad Brut (nr 81287) 203 kr

Besvikelsen är stor! Mina spanska rötter blir sorgsna när en “Prestigecava” är såhär dålig.
Segura Viudas Reserva Heredad is a limited production méthode champenoise wine originally reserved for members of the Segura family and their friends. Reserva Heredad is made exclusively from grapes grown in the estate’s vineyards at Torrelavit in the Penedès region of Spain. Only the first pressing of the Macabeo (67%) and Parellada (33%) grapes goes into the making of the cuvée. The yeast is added and the wine is allowed to develop in the bottle for up to four years.


Tredje glaset har en kopparaktig laxfärg som bör vittna om blåa druvor. Unga bubblor utesluter att färgen kommer från mognad. En mycket egen doft som inte nödvändigtvis doftar bra, men som jag ändå gillar. Röda bär som jordgubbar och hallon har annars totalt monopol på doften. Torr smak men med en söt lite bärmosig smak som utvecklas mot burkpersika ju med jag funderar. Ett enkelt vin som absolut är kul att ha på en provning, jag har aldrig smakat nåt liknande!
82P

Graf Koenigsegg Oeil de Perdrix (nr 81724)155 kr

Koenigsägg!? Värdens snabbaste vin - att hällas ut I vasken.
The Graf Koenigsegg Oeil de Perdrix Sparkling is made from Pinot Noir grapes by the champagne method.
The first stage is the separation of the pressed juice of the grapes, or must, from the skins after eight hours (which gives the wine a distinctive colour), followed by a traditional pressing of the Pinot Noir grapes, and the must is then blended. The wine is fermented in steel tanks, with a secondary fermentation in the bottle as in the champagne method.

The Schloss lies close to two areas called Joiser Jungenberg and Wittmannshof right to the north of lake Neusedlersee.
The unique atmosphere of this historical location is a complement to the interaction of their knowledge and skills in the art of winemaking. Autumn in northern Burgenland is a season of change that is both sunny and mild, a climate that allows the grapes to ripen late and achieve full maturity, which of course is to the advantage of Graf Koenigsegg, the wine producer.
“Quality allows no compromises whatsoever” says Cunt Marcus von Koenigsegg, an axiom that is well worth bearing in mind with the members of the family of Koenigsegg and their aims in life. Blue blood still courses in the veins of the people who run the vineyard, and they draw on a rich heritage of custom and tradition handed down over the generations. Count and Countess von Koenigsegg give meticulous attention to detail at every stage of the production process. All their wines have a distinctive character and complexity, delivering a unique composition of fruits on the palate. 85% of the production is devoted to their range of red wines.



Fjärde glaset visar en laxfärgad rosé med mognad och långsamma bubblor. Mogen absolut förförande doft som verkligen är ett privilegium att få uppleva. Rostade nötter, mogna komplexa jordgubbsaromer som ibland drar mot hallon, en liten kolarem tillsammans med smörig brioche och tydlig mineralitet blir till en verkligt ädel dofttavla.
Men det är ändå smaken som är bäst! Herregud. Urstarka syror i perfekt balans med den intensiva och fylliga munkänslan. Bubblorna är troligen av silke och smaken lika komplex som doften. Ädla hallon och elegant autolys, oerhörda mineraler samt en nyansrik och ihärdig eftersmak. Kvällens bästa vin! Hurra!
94 P

Jacquesson Rosé 1997 (nr 96537) REA 556 kr (695)

Verkligen ett bra pris och tål utan vidare ytterligare lagring.
Jacquesson grundades 1798 i byn Dizy som ligger i hjärtat av Marne-dalen och väldigt nära Pinot-paradiset Aÿ. Rätt stora i US and A.

Pinot Noir
Aÿ (25 %) Den absolut främsta Grand Cru byn för Pinot Noir.
Verzenay (15%) Grand Cru
Dizy (10%) Premier Cru

Chardonnay:
Avize (40%) Grand Cru
Chouilly (10%) Grand Cru

Jästes och lagrades tillsammans med sin jästfällning på ekfat och har fått sin rosa färg genom en tillsatts av stilla rött vin.
Enligt Richard Juhlin är 1997 en ganska medemåttig årgång som inte har imponerat än. Det är svårt att komma året efter 1996 (Tidernas största årggn) och tro att man är nån.


Femte glaset har en intensivt gul färg.
Elegant och Chardonnay-typisk doft med fylliga något smöriga toner men med pigg äppelfrukt som backar upp. Mindre intensivt än föregående vin och utan samma nivå av komplexitet. Smaken sitter på höga syror och intensiv smakrikedom, méthode Champenoise är ju givet, den fina autolysen skvallrade. Det här är verkligen mycket bra! Mineraltoner och imponerande längd lite gula äpplen och nybakat bröd i eftersmaken.
Hendrik Heed föredrog detta vin framför Jacquesson Rosé vilket jag ändå kan förstå, detta är ett bra vin!
91 P

Stonier Sparkling Brut 2004 (nr 99573) Rea 199kr (249kr)

Kvällens kap, lägger in en beställning på 3 flaskor till imorgon, ett av det bästa mousserande vin jag smakat som inte är Champagne!

The 2006 Stonier Sparkling has been made using the traditional “méthode
champenoise” technique with fruit sourced entirely from selected vineyards
on the Mornington Peninsula.
Pinot Noir (60%) and Chardonnay (40%) were picked early in the vintage when the
flavour and acid balance were optimum for sparkling wine. Chilled down overnight in
our cold room, the fruit was then gently pressed as whole bunches, minimising juice
contact with the skin to preserve the fruit’s delicate characters.
The blended juice was fermented at cool temperatures (primary fermentation) prior to
“tirage” (bottling with the addition of sugar and yeast for the secondary fermentation)
in August, 2006. After the completion of the secondary fermentation in bottle, the now
sparkling wine spent another 2 years in the same bottle, developing complex aromas
and flavours whilst still in contact with the yeast. The 2006 Stonier Sparkling was
finally disgorged (removal of the yeast and sealing with cork) in October, 2008.

The Mornington Peninsula provides an ideal ambience for premium sparkling wine,
with its proximity to the cold southern ocean ensuring a consistent and cool growing
season, allowing the grapes to maintain their high natural acidity and develop a
delicate array of aromatics and flavours.


I Sjätte glaset skvalpar ett klart något gulgrönt vin.
Absolut jättekonstig doft som liknar ett potpurri av Muscat druvor, träd, skogsgräs och örter. Knappast fräscht och absolut inte väldoftande. Väldigt häftigt dock!
Torr mycket egen smak som har en något för tydlig limsmak för att falla mig på läppen. Skogighet är ett annat passande ord. Fräsch syra men limmet stannar tyvärr kvar i munnen en liten evighet och jag är verkligen inte imponerad av vinets gastronomiska kvalitéer. Men jag måste säga att sista droppen var godare än den första. Acquired taste?

Sav Mousserande björksavsvin 2007 (nr 7788) 329kr

Videon som gjorde saven till värdskändis.


Åttonde glaset visar en mörkröd något genomskinlig mousserande dryck.
Doftar körsbär, körsbärskärnor och söta körsbärsgodisar, barnsligt.
Smaken är halvtorr och intensivt bärig med körsbär och övermogna jordgubbar. Svaga tanniner och så ointressant att jag inte orkar skriva ett endaste ord till. Moldavien?

Moldova De Lux Red Sparkling (nr 76068) Moldavien 139 kr

Inte ens prisvärt om et hade kostat 30 kr. Vilket det säkert gör i Ryssland.
Producenten skriver bland massor med annat trams att ”speciallisterna“ tycker at vinet är av lika hög eller av högre kvalitet än Champagne.

The State Enterprise Quality Wines Industrial Complex “Milestii Mici"
has contemporary methods for preparing the sparkling wine (champagne) along the traditional technology.
More than 10 different types of outstanding sparkling wines (champagne) are produced at Milestii Mici. They are constantly in demand for sale on different markets.
According to the opinion of the specialists, the quality of the sparkling wines prepared on the traditional technology is as higher as they have almost the same properties as the classical champagne.
But this assertion does not concern the sparkling wines produced at the QWIC “Milestii Mici”, since in sterile tanks the processes are absolutely identical to the processes of maturing the champagne in bottles on the classical technology.

However, let's see which are the characteristics of the sparkling wines produced at Milestii Mici? We will begin with the white sparkling wine made from European types of grapes like Pinot, Sauvignon, Chardonnay, etc. The sparkling wines "Moldavscoe Igristoe", "Moldova de Lux", "Muschatnoe Igristoe", produced under the control of competent professionals completely answer the required standards. The bottles designed by the wine accessories prepared in Europe are opened easily and unconstrained, which testifies about the worthy quality of the champagne. The amazing, golden color of the sparkling wines emphasizes the small pearl phials that remain the same to the last drop. The flavor of the sparkling wines blows your head with fresh fruits and smelling flowers aroma.

The red sparkling wines are made from the best red quality grapes, among which the Cabernet is the main one. The blending is done from maturated wine materials. Therefore the excellent red wines are characterized by a pleasant, spicy flavor, soft and velvet taste. The elegant maturation nuances are given to the red sparkling wines to combine the charm that does not exclude the rivalry with classical champagne, or possibility to compete with it because of the completely reasonable prices.

All types of sparkling wines produced at Milestii Mici are highly appreciated on our markets. You can have a glass of good champagne at some special occasions like holidays, birthdays, weddings, or just for pleasure. The underground limestone galleries were created by the mother-nature for producing the champagne on the classical” technology – constant temperature and humidity, and complete absence of any vibration. In 2005 the enterprise begins to store the first parties of classical champagne with the support of the specialists of the leading Wine Houses from Champagne. These will be truly classical types of champagne, which will enrich the prestige and the fame of the State Enterprise Quality Wines Industrial Complex “Milestii Mici"

Inga kommentarer: