torsdag 2 september 2010

Artadi Pagos Viejos 08 (Fatprov) och en "Ungersk Palo Cortado från 1994"

Efter en intressant och stundvis plågsam föreläsning/provning av Östeuropeiska viner med Pontus Jennerholm kan det vara skönt att låta smaksinnet komma tillbaka till västerlandet igen. Jag behöver ett glas poänggirig mordern ung frukt, kryddad med fransk ek och spanskt temprament. Ett fatprov av Juan Carlos de la Calles flaggskepp Pagos Viejos från 2008 får mig nog att glömma allt var Mavrud och Melnik heter..








Pagos Viejos 08 (fatprov som Misha Billing fått från Artadi)
Ett mörkt tveklöst koncentrerat vin med lila reflexer.
Doften påminner om 05:an som jag provade för ett par månader sen, en djup plommonfrukt så tung att den vägrar stiga ur glaset. Men i fruktens mörker hittar jag inte bara rårörda mogna plommon, utan ett skogshallon  och en jordgubbe ger en hint om att det är en modern Tempranillo på steroider som döljer sig i glaset. Den franska eken har breddat spektrat med lite rostat kaffe, men VM i komplexitet är trots detta långt långt borta. Inte oväntat är näsan väldigt primärfruktig.
I munnen domineras vinet av en känsla av fruktkött från blå druvor. Inga skal och inga kärnor, definitivt inga stjälkar. Tuggig, fyllig och koncentrerad, med strama, finpolerade och högklassiga tanniner. Trots uppenbart hög mognad, känns det uppfriskande och levande. Nästan som om druvorna inte har "dött" än. Bakom Tempranillon finns tydliga spår av stolta franska ekfat som inte riktigt accepterat sin plats bakom frukten än. Men det är en tidsfråga, vinet är fortfarande inte klart och vill vara i fred, även om det redan är väldigt gott. Om 5-15 år när mognadstonerna ligger i perfekt balans mot frukten är nog vinet "klart".
92 (95) P  

Vill även passa på och tipsa om den utanför Ungern högst ovanliga Tokaji Szamorodni. Ett vin från Tokajibergen i nordösta Ungern som kan vara både torrt och sött, det beror på hur mogna druvorna var vid skördetillfället. Man skördar alltså både mogna, övermogna och botrytiserade bär, jäser och lagrar i ungerska 180L ekfat under flor, som i Sherry eller Vin Jaune från Jurabergen. Och eftersom Szamorodni inte lagras i Solera där man matar Flor varje år med nytt vin, så dör flor likt det gör på en Palo Cortado. Förenklat kanske man kan säga att det är likt en Tokaji Aszú med florkaraktär och tydligt oxidativa drag.

Tokaji Szamorodni Édes/Sweet Hungarovin 1994
Ljus bärnsten med vattnig rim och svart sediment.
Intensiv honungssöt och milt botrytisetad doft med annanaspastill, rostade valnötter, Amontilladotoner, Flor, och mosade färska kantareller. Och efter en stund ligger finaste nogaten och vilar i botten på glaset.
I munnen är vinet torrare än väntat, precis under sweet enligt WSET-metodiken. Oxiderade toner av gammal ljunghonung, mogna aprikoser, vanilj och rostade nötter. Syran är hög, kanske på grund av att man även har lite omogna Furmintar och Hársleveluer i tankarna. Fylligt är det egentligen inte, här är det komplexiteterna som är kvalitéerna så att säga, om du inte har provat så gör det på en gång, gillar du Vin Jaune så är det för dig.. 92P

Mer Cigarrer snart.. 

Inga kommentarer: