torsdag 12 mars 2009

Abellars (Noguerals) 2005

Abellars är en av de billigaste prioraterna på systemet (ca 170 kr) nyligen nedsattes priset till ca 130 kr. Jag slog till som Ingo.
Vinet är en blandning av Garnatxa, Samsó-Mazuelo, Cabernet Sauvignon och Syrah och har en 12 månaders ekfatslagring i bagaget.

Färgen är ung och mycket mörkt blålila.
Doften är djup. Känns nästan tung, kanske så packad att aromen inte riktigt orkar upp. Djupa sniffar gör dock susen. Frukten är utvecklad och till bristningsgränsen packad med björnbär, vildhallon, svarta vinbär och välgjord blåbärssylt. En liten eldighet finns kvar även efter ett dygn i karaffen, detta tillsammans med tydliga toner av russin och torkad frukt påminner mig om ett imaginativt torrt portvin.
Här finns dock inte bara frukt utan en kraftig och lite metallisk mineralkaraktär kyler ner den heta frukten. Vinet är verkligen komplext och man behöver ingen spade för att hitta både torkad salvia, mörk choklad och lakrits. En helt oerhörd näsa för 130 kr! (karaffera länge)
Smakrik, Abellars utlöser nästan okontrollerat mina tuggreflexer (löjlig överdrift) och har en tät karaktärsfull och lagom sval frukt med samma karaktär som på näsan.
Jag finner tanninerna lagom mogna, lite gryniga och bittra ger dom en manlig struktur på vinet tillsammans med den balanserande syran och den terroirriktiga mineralkaraktären lutar vinet sammanfattningsvis mot det maskulina hållet, kanske inte så elegant, kanske inte ett vin för den med ”ouppfostrade” smaklökar, men nog ett vin för mig.

92-93 p ++ (Till kraftiga vilträtter, gärna med inslag av murkla och med feta tillbehör)

Inga kommentarer: