söndag 29 mars 2009

Pio Cesare Dolcetto d'Alba 2006

Dolcetto är lite av Piemonteanernas vardagsvin, ser sällan ek, bör serveras runt 16 grader och kan avnjutas ung, gärna till feta och salta lufttorkade charkuterier, vilka balanserar vinets höga syra och unga bitterhet.
Denna Dolcetto mognar fem månader i ståltankar.

Färgen är vackert vinröd och ganska ljus.
Doften är medelintensiv, färsk och lite aromatisk, en burk blandat med mosade körsbär och blåbär penetreras djupt av den dominerande penseln, vid sidan om finns lite bruna toner av trä? Multna löv eller kanske muskot som bidrar med nyanser till dofttavlan. Vinet öppnar upp långsamt, det känns äkta…
Ett friskt vin med en snustorr och ganska lätt körsbärskropp, utmärkt lättdruken, enkel och matvänlig i en ungdomligt stram stil, Tannin och syra i den korta goda eftermaken.
Jag gillar ju stilen men sanningen är att det finns lite lite bättre alternativa dollcettisar för 119 kr.

87 +

Inga kommentarer: