måndag 11 maj 2009

Chateau Bouscassé 2005

Druvmixen är i år 65% tannat, 25% cabernet sauvignon och 10% cabernet franc.
Många fantastiska vinbloggar har provat Ch Bouscassé 2005. Vissa tycker vinet har har försämrats likt Brolio. Andra skriver om bästa årgången i mannaminne. Konstigt. Kan det vara flaskvariation? Men det är väl inte så vanligt med viner som gör i så stor kvantitet som Bouscassé, eller? Jag kan i alla fall bara redovisa mina egna intryck, som lyder såhär:

Ung och mörk blåröd färg med lila nyanser.
Efter två timmars bekantskap med min vida karaff är doften fortfarande rätt knuten. Den är purung och har en rätt stram doft av små björnbär som tillsammans med svartvinbär och möjligen ett omoget hallon utgör själva frukten. Vinet har en liten örtighet, men känns inte grönt. Nyans av tomatpuré, hmm. 1+1 = Pizzasås?
Kompletterar med ekfatstoner, lakritsrot, korint och en känsla av bordeaux merlot.
Attacken är stram, ung, fyllig, med lite högre syra och tydliga ektoner. Smakrikt.
Frukten är mörk, kryddig och helt och hållet, smarrig! Tanninerna unga och ganska strama. Jag känner en fin matig ton av Bouquet garni och samma lakritsrötter som i doften. Eftersmaken hänger kvar en stund och stänker runt krydda.
Bra frukt, verkligen bra. Välgjort, jag hittar verkligen inga fel om man bortser från dess unga ålder. Ett billig vin som gillar att lagras och drickas med blodig filé, fet sås och stekt musseron.

90 + (Bouscassé är fortfarande riktigt bra,)
Inporteras av Vinunic och kostar 109kr på SB

Inga kommentarer: