torsdag 11 juni 2009

Gérard Bertrand Grand Terroir Tautavel 2006

Gérard Bertrand gör ju en hel del intressant vin. Efter gårdagens underbara middag med gäster som La Rioja Alta gran reserva -97 och Grongnet Special Club -98 rådgiver min ekonom mig att välja en av de inte fullt så intressanta.
Grand Terroir Tautavel 2006 består av 70% grenache, 15% syrah och 15% carignan och har legat på ek runt 7 månader. Caringnanen fick enligt produktbladet en koslyrejäsning. Om du vet varför. Förtälj!






Färgen är ung, mörk och blålila.
Doften är väldigt ung och färsk och uttrycker en mörk bärighet av stora saftiga björnbär och mörka plommon. Frukten är faktiskt tydligt örtad med rosmarin och lite färsk timjan. En svagt rostad ekfatskaraktär rundar av och fyller ut snarare än målar vidare och komplicerar.
Som väntat. Inget jag doftar på mer än 2 gånger och en typisk jävla Langedoc-näsa. Utan charm eller finess!
Vinet är intensivt och kraftigt, men utan att bli väldigt stramt och strävt. Möjligen lite för eldigt för mig idag. Till en tallrik mat med gott fett är det säkert inget problem. Björnbär, plommon och läderhandske dansar en (för) grov dans på min tunga och lämnar kvar en lite bitter och örtig smak som inte vill lämna mig ifred. Kanske aldrig någonsin! I panik sträcker jag mig efter ramlösan…

85- (helt ok egentligen. Jag har haft en tuff dag på jobbet bara.)

Kostade 99kr i Junisläppet och Fondberg är dom skyldiga.

Inga kommentarer: