måndag 24 augusti 2009

Cos d'Estournel

Château Cos d'Estournel har det bästa ryktet i St-Estephe-appelationen.
(Möjligen att Montrose har presterat bättre ibland.) Och är en av femton Deuxièmes Crus (Second Growths) i den ökända 1855 klassifikationen.
Slottet ligger I södra delen av St-Estéphe på gränsen till Pauillac och vingården är placerad på toppen och den södra delen av en lång och låg (24 meter över havet som högst) kulle 500 meter norr om Lafite Rothschild.
Cos vingården sprider ut sig 70 hektar runt om slottet och är uppdelat i 30 sektioner.

I 2005:an användes 78% Cabernet Sauvignon, (Mer än vanligt) 19% Merlot och 3% Cabernet Franc.
Cos d'Estournel blandar ofta i mer merlot än de andra slotten i St-Estéphe och det kan oftas kännas i smaken och agera ledtråd för den som letar efter kännetecken när det kommer till smakjämförelser bland de stora vinslotten.
Enligt tradition lagrat 18 månader på 80% nya fat. Men Beroende på årgången anpassar man lagringstiden något.
Och under 1970 talet infördes filtrering som ett återkommande moment i vinifikationen. 200.000 till 380.000 flaskor beroende på skörden blir det.
Cos 2005 enligt vinmakaren: “Dense purple colour. Wonderful notes of spices and chocolate with a great expression of the fruit. Rich and dense. Drink: 2012-2040.

Jean-Guillaume Prats säger “2005 is clearly the best wine we have produced”“Impressive in its youth by the intensity of its structure and the strength of its fruit, the wine of Cos evolves slowly to reach a wonderful melting quality and an aromatic complexity when it comes to complete maturity (between 10 to 30 years).“Great vintages of Cos d'Estournel can have an exceptionally long life, sometimes exceeding a hundred years. Today, we can still drink some 1870 Cos d'Estournel bottles and find them admirable!”

Cos gör även ett andravin som heter Pagodes de Cos och i den använder de druvor från stockarna som är under 20 år och även druvor som blev bortsorterade från pressningen av 1:a vinet.
Goulee är deras vita vin som är gjort på druvor som kommer från St-Emilion vilka man därefter transporterar till St-Estèphe (med dispens) där de vinifieras i en helt nybyggd och egen anläggning. Goulee´s unga vinmakaren är en kvinna och kommer ursprungligen från Sydafrika.

Inga kommentarer: