måndag 16 november 2009

Château Gaudrelle Sec 2008

Château Gaudrelle är en gammal 1700-tals egendom i Vouvray och sitter enbart på 15 hektar Chenin med en medelålder på 40 år. Kisel och kalkjordar dominerar på ägorna och idag provar jag deras bascuvée.
65% av vinet har jäst på nya och gamla franska ekfat och legat sur-lie i 1-3 månader.

Färgen är nästan vattenklar med citrongult skimmer.
Doften är makalöst fräsch och ursprungstypisk. Honungsmelon, vax och grapeskal möter en lite grönt aromatisk (Sauvignon lik) krusbärston. Ekfatslagringen har hjälpt till att runda av och bredda den ungstrama doften, men utan tydliga ektoner som biverkning (eller bonus om du är lagd åt det hållet). Vinet attackerar paletten som en mekanisk väckarklocka! med löjligt höga syror och fräschör som ett nyskördat fine de clair. granny smith, krusbär, honungsmeloner och kylig mineralitet kommer fram med en oväntat stor intensitet och håller hela vägen till den lite grapebittra och nästan arraksnyanserade eftersmaken. Om du gillar lite mer rundade syror och tertiära aromer går det utmärkt att lagra! Chenin Blanc från Loire är oerhört kul att stoppa undan, och jag tvivlar inte att 95 kr kommer att kännas grymt prisvärt om några år 2-5-20? Hoppas bara skruvkorken håller :/

89 P + (Helt och hållet min kopp té. Kudos to the Monmousseau family! )

95 kr i novembersläppet på Systembolaget. Krates Vin & Delikatesser importerar

Inga kommentarer: