onsdag 2 december 2009

Pommeau de Normandie (Duc d'Arthour)

Pommeau är ett praktexempel på en dryck som framför allt jag, men antagligen även du dricker alldeles för lite av!
Till halvsöta deserter med rostade mandlar, ljus choklad, ungsbakade äpplen eller grönmögelost är det ju ibland en fullständig fröjd att korka upp en källarkylig flaska Pommeau fullmatad med sensuell ek och Normandieäpplen en masse!
Pommeau är superenkelt. Äppelmust från Normandie eller Bretagne blandas med ettårig Calvados tills att alkoholhalten är 17%. Sedan lagrar man drycken på 400 liters ekfat i omkring 30 månader.

Brilljant bärnstensfärg med röda och orangea reflexer.
Som med allt annat är det lättare att njuta och bedöma doften med drycken i rumstempereratur, men Pommeaun blir mycket godare om den är kyld då syran är naturligt låg och kan ge ett platt intryck om drycken stiger mot rumstemperatur.
Relativt fyllig och dessertlik sval doft med munvattnande toner av smörkola, muscovadosocker, vanilj och ungsbakade röda äpplen med kanel. Ingen eldighet alls.
De tydliga ekaromerna gör doften inte helt olik en urvattnad spansk brandy.
Smaken är söt som äppeljuice och bjuder en fin koncentration av kanderade röda äpplen, nougat och vaniljtoner. Låg syra och krämig men ändå fräsch munkänsla som lyfts upp av en mycket välintegrerad alkohol.
Den typiska Normandieäppligheten mynnar ut i en mogen och lite eksträv eftersmak. Verkligen oerhört gott, inte det minsta pretentiöst och fullständigt otrendigt!

85 P + kanske? Vem vet. Men framför allt, vem bryr sig?

Släpptes 1200 flaskor i november. Klunk importerar.

Inga kommentarer: