Doften visar härliga toner av torkade aprikoser, rent halm och har en ljus aromatisk humlekaraktär. Riktigt kvalitativ näsa! Smaken är fyllig och med en muntäckande gräddig textur som stryker tungan medhårs. Tuggreflexerna går igång…
Härlig humlesyra som balanseras av en aromatiskt söt gul fruktighet, här finns tydligen mindre beska än jag trodde.
Den ljusa fylligheten är verkligen ölets signum, tillsammans med en försiktig men tydligt gräsig humleton. Alkoholen är totalt integrerad. Kan det vara en ljus Ale från USA?
87P
Facit: Flying Dog Doggie Style Classic Pale Ale. 30 kr/33cl. 4,7%.
Ölet kommer från några riktiga ölentysiaster i Aspen (Colorado).
Gjord på Cristallmalt och torrhumlad med "Shit loads of Cascade hops" som påminner om grapefrukt, men även Engelsk Northen Brewer humle som brukar vara träig, jordig och fruktig i stilen.
Andra glaset ser exakt ut som det första.
Doften har en ljus kolaton som är lite rökig samt en tydlig doft av mangosorbet, nyklippt gräs och torkad annanas. Smaken är intensivare än föregåeende öl, med mindre kolsyra och lite söta mangotoner. Verkligen en liten tropisk fruktsallad med härligt färskt gräsiga drag och mjuk humlebeska. En eggande ton av hav, Sencha té och våt sten rullar fram i eftersmaken. Integrerad alkohol.
91P
Facit: Oppigård Amarillo Springs. 20 Kr/33cl. 5,9%.
Förutom kornmalt läses 15% Vetemalt på receptet.
Ölet från det minst sagt framgångsrika Oppigård är torrhumlad med 100% Amarillo.
Tredje glaset har en ljus grumlig färg med avslappnad kolsyra.
I doften hittar jag lite kemiska toner av skumbanan, färsk persika och mandarin. Härligt jästaromatisk, det måste vara nån sorts Weisse. Fyllig och muntäckande textur med stor krämighet och lätta färska smaker av gula frukter och mogen citron.
90P
Facit: Brooklyner-Schneider Hopfen-Weisse 109kr/75cl 8,5%
Denna Weissbock är ett sammarbete mellan nytt och gammalt, mellan Brooklyn Brewery och 400 åriga producenten Schneider i Kelheim. Grunden till ölet är inspirerad av Schneiders Weisse och torrhummlad med Amarillo och Palisade som Brooklyns East India Pale Ale.
Fjärde glaset har en mörkare lite karamelliserad färg och svagt skum.
Doften är subtil och blommig med toner av nypon och gräsig hummle.
Smaken är utpräglat humlebäsk och har en härlig balans mellan växtdelar, torkade äppelskal och maskrosor. Fyllig och intensiv, med en endivlik bäska som intensivieras i den långa eftersmaken.
88P
Facit: Sierra Nevada Wet hop Ale. Okänt pris. 6,8%
Hummlad med pinfärsk Cascade och Centennial som är en aromahummle skapad på 1990-talet och är rätt lik Cascade i stilen.
"Our Harvest Ale was the first American beer ever brewed with 100% fresh picked, "wet hops." In just one day, we harvest hops in Yakima, WA, ship them that night to our brewery in Chico, CA, and then rush them into the brew kettle as they are unloaded at dawn the next day"
Femte glaset har en grumlig tydligt röd färg.
Underbart stallig och animalisk doft med helt makalösa toner av lagrad röd Bourgogne! Körsbär och torkad skinka finns med i den helt magnifika doften. Rancio!
Oerhört sur och lambiclik smak med omogna körsbär och hallon i glad symbios. Fylliga smaker av syrliga röda godispastiller och nyligen uptinade lite lortiga älgstekar.
Det måste vara en ambisiös Belgisk Kriek! Vilken upplevelse!
91P
Facit: De Ranke Kriek. 76kr! 75cl.
En helt fantastiskt stycke öl som knappt är humlad överhuvud taget. Mjölksyrebakterierna har därför tillväxt och bildat härlig mjölksyra som verkligen lyfter ölet! i grunden en spontanjäst Sour Ale.
"Kriek de Rank is real Belgian sour ale fermented with cherries and then blended with real lambic. It is unfiltered and unpasterized. The de Rank brewery was founded by two good friends; Nino Bacelle & Guido Devose. To them, brewing is a weekend hobby, not an occupation. For a few hours every week they make small batches of what many consider the best specialty beers. Their beers are robust and flavorful. They use the best Hallertau and brewer’s Gold varieties of hops."
Sjätte glaset är mörkt bärnstensfärgat med röda nyanser och tjockt skum.
Söt karamelliserad doft med ton av dadlar, fikon och knäck. Julgodis...
Söt, knäckig och intensiv doft med sjyst balans mellan sötma och beska. Torkade fikon och stjäranis i härlig reduktion. Eftersmaken bjuder på nötigt ihärdiga små Wienernogater. Lite av ölens Amarone, detta är riktigt gott och jag brukar inte gilla söta öl.
91P
Facit: Stone Brewing Co. Double Bastard. 10,5%. 89kr/75 cl.
Ingen info finns att tillgå. Allt är hemligt. Från Escondido i Kalifornien.
"This is a lacerative muther of a beer. The evil big brother of Arrogant Bastard Ale. It is strongly suggested you stay far, far away from this beer. Those foolish enough to venture close enough to taste will experience a punishingly unforgiving assault on the palate. ’Course there’s always the masochists..." (Commercial Description)
Sjunde glaset har en ljus bärnstenfärg med liten skumkrona.
I doften finns toffie och brynt smör. Lite blyg för tillfället.
Fyllig och söt smak med massor av toffie, ljus kola och brynt smör. Komplexa men fokuserade smaker utan stor bredd i doftspektrat. Verkligen gott och med en mild humlebeska. Söta gråpäron, kaffepastill och kondenserad mjölk i eftersmaken. Elegant var ordet.
92P
Facit: Three Floyds/Mikkeller Oatgoop 176 kr/66cl
Ett Havrevin!
"This is a joint adventure between Three Floyds in Munster Indiana & Mikkeller in Copenhagen, Denmark an Oat Wine sold in 22 oz bottles only and brewed and bottled at Three Floyds"
Åttonde glaset har en mörk bärnstensfärg.
Doften är lite torvig och påminner om motorolja och båtvarv. Men även tydliga lakritstoner som backas upp av några stänk kaffesyrup. Söt och karamelliserad.
Smaken är lite otämjd och innehåller några brända sourcream and onion chips, Viltchips och kaffe i den mjuka texturen. Försiktig humle och en eftermak av kaffeolja. Verkligen en oljig finish.
Facit: Meantime London Porter. 60kr/75cl. 6,5%
En klassisk London Porter. Tydligen världens bästa.
Gjord på sju sorters malt. Från ljus till mörk malt.
Porterns syfte var från början att mätta portvaktare som jobbade på natten!
"George Washington was a big fan of imported English Porter. By 1769 he'd lost his taste for British beers. After all, it was keeping the Redcoats fighting. Our Porter is based on a recipe from 1750. We bring you the original aromas and flavours of the beer that made London the world's brewing capital, flavours we know Washington would have loved. Time, care and attention have enabled us to produce a blend of beers bringing you the flavour of the 1750's"
Nionde glaset har en nästan svart färg med röda reflexer.
Doften har tydliga drag av sesamolja och en dessert med espresso och banan.
Smaken har en härlig kaffesyra och söta karamelliserade banantoner. Söt med lång kaffeintensiv eftersmak. Lite för mycket kaffe för min smak, men verkligen ett seriöst öl.
85P
Facit: Dugges 1/2 Idjit!. 40kr/50cl 7%
En Imperial Porter från Dugges i Mölndal (Göteborg).
Sista glaset hälls upp 3,5 timmar efter första och har utseende exakt som en espresso.
En svag sval lite druvig doft. Något år cognacshållet. Måste vara porter av något slag.
Smaken är oerhört Bourbonlik i sin mörka porterstil. Detta måste ha legat på Bourbonfat. Verkligen tung och massiv munkänsla med hög alkohol. Helt och hållet extrem. Inte deliciös och inte i balans.
Facit: Brocklyn Brewery Black Ops. 230kr/75cl 11,6%
"Barrel-aged in Woodford Reserve bottles. Brooklyn Black Ops does not exist. However, if it did exist, it would be a robust stout concocted by the Brooklyn brewing team under cover of secrecy and hidden from everyone else at the brewery. Supposedly, "Black Ops" was aged for four months in bourbon barrels, bottled flat, and re-fermented with Champagne yeast, creating big chocolate and coffee flavors with a rich underpinning of vanilla-like oak notes. They say there are only 1000 cases. We have no idea what they’re talking about"
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar