lördag 6 mars 2010

"Kom hit med ett vin så skjuter vi blint"

På grund av en förkastlig planering så hade vi denna helblinda provningen i Onsdags.
Jag vet! Jag vet!! Vi är helt koko i bängen som har en Vinprovning på en ”Rotdag i Såkalendern”.
I teorin smakade faktist alla viner skit.









Första glaset har en ljus nästan vattenklar färg.
Doften är frisk och krusbärsfruktig, med gröna aromatiskt limeiga nyanser.
Knappast intensivt, utan mer återhållet. Men inte stramt.
Större frukt än väntat, med mogna toner av svartvinbärsblad och kiwi. Höga fina syror och gröna toner som sig bör.
Den druvtypiska och ändå relativt fylliga frukten, plus färg och allt annat får mig att misstänka att vi har en Sauvignion Blanc från Marlborough årgång 2008 i glasen.
90 P

Facit: Cloudy Bay Sauvignion Blanc 2008. 219kr.
Knappast oväntat, fylligare än Stoneleigh och Saint Clairs Sauvignoner men med samma aromprofil.
Maskinsjördat på natten för att få en så sval fruktighet som möjligt och så har vinet legat i kontakt med jästfällningen i 2 månader, vilket inte känns på doft/smak.


Andra glaset har en mycket välputsad och kristallklart gyllende färg.
Fyllig, bred doft med tydligt individuell karaktär av finaste aprikossalladen med mandarin, citruspastiller, feta karamelliserade smörtoner och krossad sten. Denna orginella sallad har en subtil doft av fransk ek.
Muntäckande fyllig smak, med rätt hög alkohol som inte stör och en tropiskt fruktig palett. Intensivt annanasfruktig smak, med strama syror och lite angenämt bitter finish. Vinet upplevs trotts de tropiska inslagen som sval.
Som en blandning av ekfatslagrad Albariño, viura från rioja och Mersault. 07?
Mycket bra vin!
92 P

Facit: Sterhuis Astra white 2006. 299 kr på REA (394 kr)
Blend av Chenin Blanc, Sauvignon Blanc och Chardonnay från Stellenbosch.
2500 Flaskor producerade av denna makalösa Bourgogneliknande dryck som kan vara det bästa vita jag druckit från hela Afrika.


Tredje glaset har en något gulare färg än föregående vin, annars mycket lik.
Doften visar mogna gula äpplen, lite komposterade blommor och citruspastill igen. En härlig stramhet samlar ihop doftintrycket som blir renare och renare och förändras mycket under provningens gång. Efter några timmar är det dött.
Smaken har en tydlig restsötma, balanserande syra och en knappt märkbar spritsighet i början. Innehåller en hel del gula äpplen och besitter en intensiv och mycket kvalitativ frukt och balans.
Jag är lost men gissar på Alsace.
92 P

Facit: Marcell Deiss Mambourg 2004. 399 kr på REA (569 kr)
Mambourg är ett Grand Cru läge på en soldränkt bergssida nära Sigolsheim.
Prästerna har odlat vin här sedan medeltiden och vinmakaren Jean-Michel Diess är en av de mest kända biodynamikerna i vinvärlden.

Fjärde glaset har en ung, mörkt blåröd färg.
Intensiv doft med mörka koncentrerade toner av plommon, anis, lakrits, lite tomatpure och eneträ. Kryddat med okrossade svartpeppartoner.
Kvalitativ mörk och intensiv frukt med riktigt härlig komplexitet. Höga syror och härliga lädertoner som backas upp av röd lakrits. Defenitivt lagringsbart men helt drickfärdigt och öppet idag. Oehört njutbart!
Brunello 06? Det måste nästan vara italienskt.
(Henrik heed som tog med sig vinet är en erkänd Italiofil.)
91 P

Facit: Firriato Quater 2006.
Köpt för 21 Euro på Sicilien förra året.
Utförlig information (Produktblad) finns här!
Vad bra sicilien är ibland! Att dom kan få en så här förhållandevis sval frukt är ju underbart.


Femte glaset har en klar mörkröd färg.
Mjuk och behaglig doft med eleganta komlexa frukttoner av både mörk och röd karaktär. Grillade paprikor och animaliska köttigheter, Som en BBQ på Operakällaren. Inte intensiv men inte häller återhållen. Nyans av rökelse och Ortodox kyrka. Ung.
Stort maffigt vin med aromatisk bredd och nästan lite parfymerad röd frukt i centrum som asisteras av finaste nygrillade grönsaker och svartpeppar. Nästan helt obeskrivbart behaglig och harmonisk. Vinet mår oerhört bra idag och tanninerna är silkeslena men bidrar med perfekt ryggrad.
92 P (Lagras gärna)

Mitt vin var en Clucel-Roch Classique 2007 . 449 kr
René och Joséphine Clusel började odla grönsaker, fruktträd och vin på 50-talet när vinet från Côte-Rôtie inte hade det rykte som det har idag.
Deras son Gilbert gick oenolog utbildning, så att han kunde styra upp familjens vingårdar som var väldigt ovårdade. Côte-Rôtie-vinet hade ju en riktig svacka från första världskriget till ungefär 60-talet.
Idag jobbar Clusel-Roch helt manuellt och är ekologiskt certifierade.
Dom gör 3 st cote rotie och 1 Condrieu.
Clusel-Roch Classique består av 96% Syrah och 4 Viognier, mestadels från La Viallière, men också från“Champon”, “Le Plomb” and “Verenay”.
Stockarna är ca 30 år gamla, Druvorna från de yngre stockarna går till deras billigare vin. Lagringen är på 24 månader i 15% nya fat. Ingen filtrering.


Sjätte glaset har en mörkröd färg med brunande rim.
Intensiv doft med söttorkade körsbär lite salvia och pinjeskog.
Muntäckande och besinningslöst gott med sin något söta körsbärsfrukt och fina komplext kryddiga intensitet. Som en lite stamare Amarone. Unga kvalitativa tanniner och mediumsyra.
Jag vet att det är La Poja. (Kände igen flaskformen)

2005 är en mycket bra årgång i Valpolicella, och Allegrini gör som vanligt en karaktärsfull Corvina från denna 2,65 hektar stora kändisvingård på toppen av La Grola-kullen. Tydligen är vingården Corvinans födelseplats en gång i tiden.
Vinet fick mogna 20 månader på ekfat från Allier.

Inga kommentarer: