En sabrerad Freixinet Malvasia 2001, startar provningen med sin torkade tropiska akaciahonungsdoftande frukt, smått oxiderade nyanser och söta nästan karameliserade smak. Men visst är den möjligen lite för oxiderad. När jag provade samma vin år 2008 var den i ett yngre, fräschare än mer charmigare stadium. Nu är vi farligt nära mousserande fino. Den berömda nedförsbacken har officiellt startat.
Nästa vin blir en Montecillo Gran Reserva Selección Especial 1975 på magnum. 949kr
Vinet har en mörk körsbärskärna med tydligt brunröd rim.
Sensuellt mogen doft, som en cigarrrökande herre på höstpromenad i ett hallonplantage. Intensiteten ökar i glaset och en komplext mogen tempranillofrukt i ett stadium där frukten börjat falla och mognadstonerna i form av parfymerad mogen hallonfrukt, rosor, vanilin, järn, prosciutto, lada och komposterad tobak tar över rodret.
Smaken attackerar med friska syror och en lätt men aromatiskt intensiv frukt. Verkligen lätt munkänsla med intorkad frukt och lite bittra uttorkande tanniner. Inte medhårstanniner trots åldern. I eftersmaken kommer cigarrtobaken fram och de mogna stackars bären säger tack för oss.
93P
1975 var för övrigt året då Östtimor efter en lång kamp om självständighet från Portugal, äntligen förklarade sig självständigt. Och nio dagar senare blev invaderat av Indonesien som förklarade Östtimor till landets tjugosjunde provins.
Födda är bland annat Jamie Oliver, Eva Longoria, Markoolio, Bingo Rimér och Tiger Woods. Spaniens diktator Franco självdog även detta år.
Montecillo äger ovanligt nog inte egna vingårdar och köper druvor från gamla stockar på höga höjder. Maria Martinez (Vinmakaren) köper inte druvor som inte lever upp till hennes kvalitetsnivå. Det blev således inget vin de dåliga åren 1992, 1999 och nästan inget i 2002.
Montecillo köper sina ekplankor på ekaktioner i Frankrike och lagrar dom i 2 år.
Låter sedan sina tunnbindare göra helt orostade ekfat av dom.
Maria Martinez säger att alla (även billigaste Crianzan) mår bra av att lagras minst 5-7 år av konsumenten.
Gran Reserva Selección Especial är gjort med Tempranillo från de äldsta stockarna man kunde hitta i Rioja Alta. (Ca 50-70 år) och endast i årgångar med perfekta druvor. Har legat väldigt länge i orostade franska ekfat, men det är oklart hur länge. 100% Tempranillo för man vill göra ett vin som klarar lång lagring och till exempel Garnacha oxiderar för fort.
Roda I Reserva 2001. 399kr har en mörk plommonfärg med tät lila rim.
Stor och mörkt saftig frukt med hallonmarmelad, parfymerade violtoner och nya franska fat. Väldigt fruktmogen (viss oxidation) och lite varm. Trots den stora varma plommonfrukten finns en klassisk fransk elegans bakom.
Stor attack! Frukten verkligen bombar mina receptorer med solmoga plommon, orientalisk krydda och parfymerade lila blommor. Syrorna är oerhört friska vilken känns fantastiskt bra tillsammans med den fint syltiga frukten. Tanninerna är såklart unga och lite råa. Verkligen komplext trots sin ungdom. De franska faten är långt framme och kryddar med framför allt ceder och ”Bordeaux”. Dock täcker den breda frukten väl och helheten är inte överekad. Om 5-10 år tror jag att det peakar, men asgott redan idag. Dess eteriska aromatik och breda komplexitet gör vinet till vinnaren bland de unga på flighten.
93P
Bodegas Roda i Haro, ett av världens mest morderna vinhus startades helt utan ambisioner att bli en traditionell Rioja. Roda är morderna, stora viner som reflekterar sin terrior och inte sitt ursprungs historia. Skapades av de katalonskta paret Mario Rotllant och Carmen Daurella år 1987 med inspiration från Bordeaux. Frukten kommer från 17 utvalda vingårdar nära Haro i La Rioja Alta (3 st ligger i Baja) som antingen är ägda eller kontrakterade.
Vingårdarna är mestadels bush trained, 30-90 år gamla, 600 meter över havet, lågavkastande och arbetas utan bekämpningsmedel. Plottarna är vinifierade separat, och först efter jäsningen tittar man på vingårdarna/årens egenskaper och bestämmer vilka vingårdar som ska bli vilket vin. Roda gör bara tre viner. Andravinet Roda, prestigevinet Cirsion (som det bara görs 7000 flaskor av) och förstavinet Roda I. Roda I får sin alkohol och malolaktiska jäsning i stora temperaturkontrollerade fat. Därefter lagras vinet 16 månader på franska barriquer varav 60 procent är nya. Inga av Rodas viner filtreras. Slutligen kan jag säga att precis som i Bordeaux gav årgången 2005 oerhört kvalitativ frukt i Rioja.
Finca El Bosque 2006. 899kr har en mycket mörk extraerad färg med stor klarhet och mörklila rim.
Stor men något mer återhållen doft än Roda I. Härlig björnbärssylt med ett blad mynta i. En fräsch vegetabilisk doft och mer återhållen fransk ekfatskaraktär utmärker vinet.
Stor, personlig smak. Det är verkligen i munnen som vinet kommer till sin rätt. Syrorna är höga och den mörka frukten elegant i sin massivitet. Hög lite brännande alkohol och kraftiga men mogna tanniner. Högextraerat.
92P
Familjen Eguren har tillverkat vin i Rioja sedan 1870 och äger idag flera bodegor i bland annat Rioja och Toro. Många av vinerna tillhör Spaniens mest eftersökta viner.
Varje år lanserar Gietz små volymer av Egurens toppviner, så håll utkik!
Tempranillo från Vingården Finca EI Bosque i San Vicente de la Sonsierra, nära Haro.
Vingården domineras av kalkrik lera med små runda stenar på ytan, är endast fjuttiga 1.4 Hektar, Planterad 1973 och avkastar endast 17 hl/ha.
Tempranillon avstjälkas för hand, med en rigorös selektion av varje druva och kallmacererar i 8 grader under 3 dygn. Fermentationen sker i franska ekfat om 8000 kg, i 28 grader med pigeage två gånger om dagen. Därefter följer macerering i 21 dagar och malolaktisk fermentation i nya Franska och Rumänska ekfat. Vinet Lagras under 18 månader i ny Fransk och centraleuropeisk ek med omdragning var fjärde månad. Buteljerad i maj 2008 och fick 96 Poäng av Wine Advocate året efter.
Pagos Viejos 2005. 399kr har en mörk plommonfärg med något ljusare rim.
En väldigt ren doft ”lysande” plommon och finaste körsbärsfrukt. Medelintensiv i mer elegant stil än ”El Bosque”. Grön paprika ger mig assosiationer till Cab från Chile. Härligt djup, mindre bredd och integrerad fransk fatighet.
Fyllig och stor, liknande ”El Bosque” men med mindre mognad i tanninerna. Härliga plommon, balans mellan syra och frukt och allting, men vinet bleknar i sällskapet. Idag är det för ”anonymt”.
91P
Artadi grundades i form av ett kooperativ i mitten av 80-talet. Vinmakaren Juan Carlos Lopes de la Calle hade bestämt sig för att bevisa den stora potential som han ansåg att Tempranillodruvan hade. Detta har han sedan dess bevisat genom sina Artadiviner som kommer från högt belägna mycket gamla vingårdar med ett mycket lågt skördeuttag i den kalkrika jorden i Rioja Alavesa. Idag äger Juan-Carlos tillsammans med sin vinmakarkollega Jean-Francoise 70 hektar med vingårdar runt staden Laguardia i Alavesa.
Den kalkrika jorden är unik för Alavesa och finns inte i Rioja Baja eller i Rioja Alta. Juan-Carlos är en perfektionist och experimenterar ständigt med olika kloner och rotstockar för Tempranillo. Han avskyr den porösa, amerikanska viteken och använder bara den mer kompakta franska eken. Vinerna som produceras är Viña El Pison, en vingård planterad 1947, Pagos Viejos från 75-åriga stockar och de främsta åren produceras även Artadis supercuvée som heter Grandes Añades från 70-100-åriga stockar. Det produceras även en Crianza som heter Viñas de Gain och en vit Rioja. Till de främsta cuvéerna används 100 % ny ek i allt från 18 till 32 månader men han sätter inte ut Reserva på etiketten och om han fick som han ville skulle det inte ens stå Rioja på etiketten utan endast Alavesa. Så unika anser han att dessa vingårdar är. På Cellartracker tycker de flesta att vinet är oerhört tight för stunden, och bör lagras några år till. Den utmärkta årgången 2005 fick 95 Poäng av Parker, vilket har drivit upp priset till omkring 50-70 Euro. 2004 vilket också var en utmärkt årgång fick 97 Poäng av Parker och kostar runt 90 Euro.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar