torsdag 15 april 2010

Lagavulin VS Laphroaig

Thomas Levlin inbjuder till provning av destillat från Islay. Allt vi vet är att spriten kommer från konkurrenterna Lagavulin och Laphroaig. En skön avslappning från Riojastudierna med andra ord. Den 12 Maj tävlar jag tillsammans med Christer Cederbom och Hans Engström om Rioja Sommelier Award 2010, en tävling för de bästa Sommelierstudenterna i landet. Gå gärna med i Facebookgruppen ”Vi som håller på Grythyttan och visa ditt stöd. Tack vänner!







Första glaset har en medelljus bärnstensfärg.
Doften visar först mogna äpplen och en mjuk härlig komplexitet av torkade bittra örter med anstrykan av torv, rökt sidfläsk och apelsinsaft. Den präglas dock av en elegant lätthet.
Smaken känns rå och robust men det är tydligt att ekfaten fått viss tid för att runda av. Torvrök, medicinaltoner och salvia kommer först, följs av sidfläsk och ”sälta”. Härlig intensitet och maltighet i eftersmaken som klingar av rätt fort.
Troligen lite högre alkoholhalt. Medicintonerna känner jag ofta i Laphroaig!

Facit: Laphroaig Quarter Cask. Ca 400 kr på Taxfree.
5 år på Bourbonfat. Och 6-7 månader på nya fat som är ca 100 Liter (Quater Cask)
48% Abv.


Andra glaset har en mycket ljus halmfärg.
Mycket stickig doft som kräver vatten. (Vattnar)
Doften ger inte mycket alls, trotts vatten. Grön banan, halm, antydan till torv och knäckebröd.
Högst ointressant med ton av tequila och potatisvodka.
Väldigt alkoholstark smak, jag vattnar ytterligare… Det kommer fram en rätt njutbar, oljig smak, med citrustoner och gröna päron. En oväntad friskhet som backas upp av smörkola.
Pepprig och lite sträv eftersmak med malttoner.
Ca 60% Alkohol, men jag vet inte vad det är.

Facit: Lagavulin Special Release 12 Years. Ca 600kr
När ”Classic Malts” kom ut 1988 blev Lagavulins standardbuteljering 16 år. Innan dess var 12 år standard. Whiskyn är lagrad på Bourbonfat i 12 år.

Tredje glaset har en medelintensiv bärnstensfärg.
Doften har de tydligaste fattonerna hittills, som bör vara från bourbon. Intensiv och lite blommig doft med tydlig maltkaraktär, honung, torv och torkad frukt (Persika)
Smaken är kraftigt torvrökt men har en skön balans mellan komponenterna Verkligen välgjord smak! Mycket intensiv och Isla-typisk med rökiga gamla fiskebåtar och sjömanskap i smaken. Otroligt god, helt i min stil.

Facit: Laphroaig 10 Yo. Ca 350kr
Bourbonfat i 10 år.


Fjärde glaset har en mörk kopparfärg med röda reflexer.
Doften har en karamelliserad sockerton över sig. Chokladdoppade körsbär och rätt tydlig rancio i form av choklad och ädelt gammalt trä. Lite torvrök och märkliga associationer till det indiska köket. Sötaktigate smak. Lite av en kryddig torkad fruktsallad. Juliga toner av rostade nötter i den söta och mörka drycken. Minst 15 års lagring.

Facit: Lagavulin Distillers Edition (distilled 1987, bottled 2003)
Bourbonfat med finish på Pedro Ximenes.
Vi hade två flaskor av denna sort. Den ena nyss öppnad, och den andra öppnad för 5 år sedan. Den gamla flaskan hade tappat otroligt mycket i aromatik! Sprit är känsligt för oxidation och framför allt avdunstning av estrar!


Femte glaset har en medelljus bärnstensfärg.
Doften har en härlig fräschör med honung, torkade citroner och ljus elegant malt.
En strävhet i den alkoholstarka smaken. (jag vattnar) En elegant och mindre rökig whisky uppenbarar sig. Maltighet och vaniljtoner. En svår whisky att sätta i ord. En skön våg av Pepparmint böljar in över eftersmaken.

Facit: Laphroaig 10 år Cask Strenght Ca 400kr
Bourbonfat i 10 år

Sjätte glaset har en mörk bärnstensfärg med bruna toner.
Doftar sött av julgodisar som choklad, torkad frukt, och färska russin.Massor med tankar om Spansk jul kommer upp pågrund av sherrytonerna, (PX,MOSCATEL) de torkade frukterna och den härliga doften av Túrron de chocolate.
Oerhört massiv och koncentrerad smak med harliga tanniner som ger struktur och ryggrad.
Hög alkohol. (vatten tillsätts) Mängder med dadlar, fikon, choklad och cognacstoner.
Rökigheten kommer sakta smygande och ligger kvar i den pulserande eftersmaken.

Facit: Lagavulin 21 år Ca 1400kr på Cinderella 56,5%
Sherryfat (First fill/Förstagångsfyllda)
6642 flaskor gjorda.

Inga kommentarer: