torsdag 28 oktober 2010

"The Grythyttan Tasting" Bordeaux vs Napa... Once again!


Sommelierordern, av vissa känd som "Sommelier 2.0" träffades än en gång på Gästgivaregården i Grythyttan. Det glädjer mig att fyra nya förmågor har anslutit sig till församlingen sedan förra mötet. Vi kommer allt närmre visionen... kork för kork. Vi har en dröm! Att Sommelierer och Sommelièreer på världens krogar. En dag! Ska få sluta gå med glödheta tallrikar. Sluta putsa tunna Riedelglasglas tills handlederna skakar. Och sluta behöva höra på de där vitklädda gastande barbarerna bakom luckan. Och bara ägna sig år att prova vin. Tillsammans. I ett heligt Sommelierförbund, baserat på kärlek. Baserat på vin...


Jacques Selosse Brut Initial NV 1295kr
Richard Juhlins favoritodlare heter Anselme Selosse, en lågprofilerad biodynamisk perfektionist i Avize som sköter sina stockar själv och tar ut ett ut av de lågta skördeuttagen i Champagne. Detta ger Selosses viner en krämig koncentration som förstärks av jäsningen på ekfat och batonnage. En teknik han snappade upp när han pluggade till oenolog i Beaune. Anselme tog över från pappa Jacques år 1980. Brut Initial består av Chardonnay från de tre Grand Cru byarna Avize, Cramant och Oger. I cuvéen som är lagrad "sur lie" i två år hittar vi vin från tre årgångar. Om man ska tro på bloggare och annat ströfolk jag talat med så är det en betydlig flaskvariation på vinet. När den är bra, så är den magisk bra och helt egen.
Men den kan tydligen också vara något mer ordinär.

Intensiv och ljus lite oklar färg (Bottensatsen rördes upp vid dekanteringen). Stor, nästan lite viognerblommig doft med djup krämig chardonnayfrukt som oblygt basunerar ut ljuv information om växtplatsen. Ett perfekt äppelmos på mogna mjöliga lantäpplen träder fram efter ett tag i glaset. Finstämd och sensuell. Munnen får en maffig och komplex champagne med silkeslen konsistens och ilande syror bakom den svulstigt men elegant mogna frukten. Vinteräpplen, nougat och avvägd autolys med inbyggd kryddighet från ekfaten. Detta är som en himmelsk bakelse för en instängd gruvarbetare. 93P (Fredrik Månsson 97P)


Château l'Arrosée 1982 1400kr
L'Arrosée började göra vin av egendomens druvor 1956. Den enbart 10 Hektar stora vingården ligger sydväst om byn St Emilion och är lite speciell i området då 20% är planterad med Cabernet Sauvignon. Vilken kan mogna i dessa leriga kalkstensjordar enbart på grund av den perfekta solexponeringen de avnjuter på sin sluttning. Förutom Merlot hittar vi även 20% Cabernet Franc stockar. 1982 är årgången som gjorde Parker den han är idag. Många var tydligen skeptiska mot 82:orna när de släpptes, det fanns åsikter om att vinerna saknade elegans. Parker höll dock inte med, utan pratade direkt om en "Vintage of the Century"

Ädelt mognande färg, med orangea nyanser i rimmen som ger ett för åldern ungt intryck. Djup och mogen doft, med bra intensitet och avvägt lakritsstalliga aromer bakom den välmogna "-82" frukten. Mjuk och elegant sval smak med en trots allt oväntat fyllig frukt och vital kärna av korinter, svartavinbär och katrinplommon. I munnen ligger vinet sammetsmjukt och tjockt med en uppfriskande syra och begynnande stallkomplexiteter breddar detta verk ytterligare. Glädjande noterar jag att vinet peakar. Drick nu för detta blir knappast bättre med lagring. 92P




Heitz Cabernet Sauvignon 1997 1300kr
Heitz grundandes 1961 av Joe och Alice Heitz. Joe hade studerat på Davis och jobbat på olika vinerier innan de startade firman som deras barn nu driver. Det bästa vinet kommer från Marthas Vineyard men även Trailside Vineyards och Bella Oaks är väldigt bra. Om det är något som kännetecknar vinerna så är det lång ekfatslagring. Heitz Cabernet Sauvignon består av 100% Cabernet från olika vingårdar i Napa. Lagrat i hela tre år på fat.


Mogen fruktfokuserad doft med tydlig ekfatskaraktär som påminner om pepparkaka, apelsin och nejlika. Jul helt enkelt! Mogna körsbär och svarta vinbär. Ton av bilverkstad tittar fram. Maffig och fruktintensiv smak med viss elegans trots lite brännande alkohol i eftersmaken. Man ska veta att det är ett ekigt vin man ger sig in på. Mitt enda problem med vinet är att eftersmaken är lite som att tugga på en planka. Ganska bra ändå, men inte min stil av vin. Därav lite svårbedömt. 90P




Pape Clément 1967 1470kr
På Pape Clemént pressades det vin redan 300 år före Medoc ens hade dränerats..
Egendomen har en riktigt intressant historia bakom sig som jag varmt kan rekommendera att grotta in sig i. Vingården väger in på 32,5 hektar och det odlas 60% Cabernet och 40% Merlot.
Pape Clément 1967 kommer från året då det blev lagligt med homosexualitet i England. En annan kuriosa är att druvorna faktiskt skördades samma dag som Sverige gick från vänstertrafik till högertrafik...


Medelintensiv färg med mognande rim. Vinet ser ändå förhållandevis ungt ut. Mogen, härligt befriande sund doft som till en början är lite återhållen. Och utvecklas egentligen inte med vidare glastid. Bärig och ytterst sammansatt är den, men saktar lite djup och vikt. Smaken upplevs väldigt  frisk med sin hög syra och väldigt rena och återigen sunda frukt, vinet visade aldrig en animalisk eller stallig sida, men efter en tid i glaset kom tobakslådan och hälsade på. Strax därefter tog denna gamling sina sista andetag och somnade värdigt in för gott. Jag minns den som oerhört mjuk och medelfyllig med bra fräshör och syra, smaken hade hållit sig väldigt ren och bärig trots sina 44 år. Med sin låga komplexitet var det nog ett drickvin, som inte skulle analyserarts för mycket. Vem är jag att bedöma detta? 89P




Rauzan-Seglá 1996 1800kr
Var den främsta av alla 2:a Cruer vid klassifikationen 1855.
Slottet köptes av Chanel 1994 som bland annat renoverade utrustningen och bytte namn från Rausan-Segla till Rauzan-Segla vilken egentligen är den ursprungliga stavningen. Vingården har 51 hektar rankor med  61% Cabernet Sauvignon och 35% Merlot. Jordmånen ”Gunzian Gravels”  är ett ca 100cm djupt järnhaltigt grus som rann ner från pyrenéerna och det centrala massivet (Le Massif Central) när glaciärerna smälte för ca två miljoner år sedan, under den tidiga kvartära perjoden (dagens geologiska perjod). Det används 60% ny ek varje år i upp till 12 månader, buteljeras ofiltrerat men klarat med eggvita.

Har en mörk koncentrerad färg utan egentlig mognad i rimmen. Doften är ung, koncententrerad och fortfarande oförlöst.  En doft av spritpenna kommer fram efter lite glastid. 
Smaken är  fruktdominerad och drar åt det feminint grusiga hållet. Men utan den patenterade Margaux parfymen. Medelintensiv och i stort behov av vidare lagring. Svårbedömt. Visst kommer det att blomma ut, men hur bra det blir är jag för oerfaren att säga. Oväntat att en 96:a skulle vara såhär sluten. 92P?




Far Niente Cabernet Sauvignon 1995 1195kr
Chefsvinmakaren Dirk Hampson kom till Far Niente 1982, efter att ha arbetat på Joseph Phelps och Mouton Rothschild i slutet av 1970-talet. På Far Niente gör man bara två viner, en stram och med amerikanska mått mätt långlivad Chardonnay och en Cabernet Sauvignon som görs av druvor från de egna vingårdarna i Oakville. Vinetbestår till 90 % av druvor från Stelling Vineyard runt om vineriet och resten från Sullenger Vineyard. ”Egendomens Cabernet är både långlivad och ett av de mest Bordeauxlikt komplexa vinerna från den berömda dalgången” - Michel Jamais.

Djup, nästan opak färg utan egentlig mognad.
Djup och koncentrerad doft med bra bredd och ädlare personligare doft än Heitz.
Fin doft med en blommigt aromatisk karaktär av viol och lavender. Defenitivt fransk ek. En ton av Gulash kommer fram med tiden. Och eken är mycket mer integrerad än Heitz. Intensiv och vansinnigt god smak med visst drag i den mjuka tanninstrukturen. Perfekt mogen frukt med plommon och körsbär som inte är uppenbart solade, en sval feeling. Lång kryddig eftersmak som ger mersmak och begär för ytterligare sippar. Detta var riktigt bra! Flightens bästa röda vin? 93P


De Fargues 1989 880kr (halva)
14,5 hektar med 80% Semilion och 20% Sauvignon. Kallas ibland Yquem Jr, då det görs av samma team som Yquem men kostar betydligt mindre. Faktiskt så är skördeuttagen ännu mindre än Yquem!
Bara 12,5 hektoliter pår hektar, blir 2/3 av ett glas per vinranka!
1989 var ett starkt år som kom efter de fina -88orna och före de fantastiska -90orna.

Klar gyllene färg. Lite positivt oxiderad doft, med dill och obottnande djup av morotsmarmelad, saffran och mogna gula plommon.Smaken ger dock ännu mer än vad doften lovar. Oerhört intensiv och fyllig, med mogen botrytiskaraktär och ädelt koncentrerad aprikosmarmelad. Fantastisk intensitet och bedårade komplexitet och mognad med hela fräshören i behåll. Absolut helt fantastisk! Eftersmaken är omöjlig att bli av med, sitter som habanero i ögat. 93P

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bra inledning Miguel! Livets Goda nästa..

Vinmannen sa...

Trevlig läsning, skönt att se att ni håller fanan högt. Vi hann också tömma Grytis källare på en försvarlig mängd vin innan vi flyttade.. PC-67:an var betydligt mer vital första gången vi drack den 2001. För samma pris dessutom!

Miguel sa...

haha, ja priserna är som huggna i sten många gånger. Den ända prisförändringen är väl Romanée Conti -66 som höjdes till 97.000 för några år sedan. Vi tog för övrigt sista flaskan PC -67, så historien tar slut här..

Anonym sa...

Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!