torsdag 11 november 2010

En helblind provning med Sommelier 2.0



Till gårdagens provning skulle deltagarna ta med sig en valfri dryck och servera den blint till de andra. Det är lärorikt och mycket svårt att hitta rätt i vinjungeln. Ofta är det första "känslan" man bör gå på...

Första glaset visar en ljusgul färg med viss intensitet.
Lite blommig och något ”druvdiffus” doft utan ekfatstoner. Känns inte som rätt prisklass. Hög syra i den lite vattniga och svalt persikofruktiga smaken som även gömmer en bitterhet i mittpartiet som möjligen vittnar om för hårt pressade druvor eller skalkontakt. Hög alkohol för mig mot sydligare breddgrader och första tankarna går mot Falanghina eller möjligen en Sydafrikansk oekad Chenin Blanc. Högst oinspirerande och en förargelseväckande start på provningen. 79P
Facit: Tbilvino Tsinandali 2008. Ett Georgiskt vin på Rkatsiteli och Mtsvane druvor odlade i Kakheti, södra Georgien. Mina fördomar om Georgiskt vin står stadigt kvar.


Andra glaset har ett gyllengult utseende och visar en viskös produkt med pondus. Tokmogen doft med vansinnig komplexitet bjuder intellektuell stimulans en masse. Koncentrerade odörer  av sötmogna persikor,  majskräm,  polenta och mangopuré blandas med lite mjöd till en helt unik och oerhört givande liten produktion. Munkänslan är tung och torr med lateharvest karaktär. Apelsinskal blandas med hög alkohol till något som nästintill smakar som en elegant drink med mangopuré, Cointreau och bananjuice.  Finns inte så många viner som kan bli såhär jag gissar på en Condrieu. 92P
Facit: Delas ”La Galopine” 2006, 322kr. Kommer ifrån de 100 ha stora området Condrieu i Norra Rhone. Delas köper druvor (Viogner) från tre vingårdar i området. Och lagrar vinet i 6-8 månader på stora fat. 13,000 flaskor i total produktion. Tack till Andreas Uskali.


Tredje glaset hade jag själv med mig. Efter 20 timmars luftning i kylen beter sig vinet såhär: Ljusare halmgul färg. Doften har en direkt rostad fetma som gömmer tung mineralitet och lätta citrus och gula äppeltoner. Smaken är sval och elegantare än doften och bjuder på en oerhört uppfriskade stramhet och klass. Vi slås av att vinet inte alls upplevs så svulstig och rostat som på näsan. Jag visste att det skulle vara bra, men såhär bra trodde jag aldrig en Saint-Aubin kunde bli! Intensiv frukt med klara rena smaker, perfekt mognad och urtypisk för vit Cotes de Beaune. Detta hade mycket väl hade kunnat komma från något Premier Cru läge i de ”lite” kändare byarna Chassagne- och Puligny-Montrachet. 93P
Facit: Hubert Lamy, Saint-Aubin 1er Cru Les Frionnes 2008. Olivier Lamy är en ung vinmakare som snabbt har gjort sig ett namn i det fortfarande förbisedda området Saint-Aubin.
Lamys ägor är små, en hektar där och en halv där, minsta innehavet är 0,05 ha Criots-Batard-Montrachet Grand Cru! Stockarna på Premier Cru vingården Les Frionnes planterades 1985 och växer på en brant sydsida ovanför byn. Vingården är över 2 ha stor men Lamy äger bara 0,25 ha, och kan därför bara göra vin av dessa 25 meter vinstockar. Lite speciellt är att Lamy förutom på vanliga ”pièce” även lagrar sitt vin i 600 liters fat, så kallade demi-muid.



Nästa dryck är tydligen en bira. Rödskimrande färg med krämig krona. Lite syrlig och fatkryddad doft med toner av marachinokörsbär, brettanomyces och kola. Syrlig smak som påminner om ”Sour ale”. Krämig munkänsla med elegant stalliga brettoner och söta torkade frukter som klingar långt in i eftersmaken. Ingen humlekaraktär. Troligen en spontanjäst belgare eller flamländskt rödöl. 92P
Facit: Jolly Pumpkin La Roja, ca 125kr. Från det trendiga bryggeriet Jolly Pumpkin i Dexter, Michigan.  Sedan 2004 gör de en mängd karaktärsfulla öl, ofta i med Belgiska förebilder. La Roja är i stilen en flamländsk rödöl som är ekfatslagrad i infekterade ekfat (Lactobakterier, Brettanomyces och annat gott). Vi tackar Victor Dahlberg, numera hovmästare på Carl-Jan Granquists residens Saxå Herrgård.


Nästa dryck har en djup vinröd koncentration och mognande rim. Robust men ändå mjukt köttig doft med en tung lerig mineralitet. Koncentrerade körsbär och plommon samsas med korinter i detta mognande fruktpaket.  Smaken är varm och intensiv med syditaliensk kryddighet och bra drag i tanninerna som börjat släppa lite. Animaliska mognadstoner av läder. 90P
Facit: Chateau Laroque 2003, ca 300kr. En Grand Cru Classé från Saint Emilion med en stockålder på över 40 år.  Cuvéen består ungefär av 87 % Merlot och resten Cabernet Franc. Bra fräschör trots varm årgång.



Nästa vin ser mörkt och koncentrerat ut med svag mognad. Negativt syltig frukt med strålande toner av svarta vinbär och körsbärsmarmelad. Här är det frukten som dominerar. Ärligt talat så finns det inte så mycket annat. Medelstor saftig koncentration och publik som McDonalds. Sötmogna polyfenoler och skrikande svarta vinbär får mig att gissa på en relativt ambitiös Chile-Cab. Jag vill ändå understryka att vinet smakar mycket bra, det är gott om man säger så. 87P
Facit: Stags Leap Artemis Cabernet Sauvignon 2006, 300kr. Detta är Stags Leaps enklaste Cabernet som gjorde mig mycket besviken idag. Johan P kanske fick en annan batch?



Nästa vin har en oerhört mörk ton med vansinnigt svart rim. Doften är muskig och djup och känns direkt europeiskt. Priorat kanske? Smaken är packad med frukt och bjuder hinkar med körsbär, mörka plommon, järniga mineraler och upplyftande ärlighet. Nu har kvällens vin gjort entré! Silkeslen men ändå stram här finns en sötma som ändå är torr och en lätthet som ändå är tung.  Ett förvirrande komplext vin som ter sig annorlunda för varje smakprov. Intensiv frukt ligger i balans med köttiga mognadstoner, peaken är nådd. 94P
Facit Masseria Frattasi Iovi Tonant 2004, 450kr. Detta är Masseria Frattasis topvin Iovi Tonant. En Aglianico del Taburno på gamla stockar ifrån det bergiga och på nätterna mycket svala området. Stockarna är inte direkt tätplanterade, 100 stockar per hektar fick räcka! (upp mot 10,000 stockar per ha i Bordeaux). 3000 flaskor årligen blir det av denna biodynamiskt odlade juicen.



Nästa glas visar en mörk koncentrerad färg (som de andra). Doften har en sydfransk örtighet och varmfruktig plommonfrukt. Fyllig och intensiv med lite ekfat som behöver integreras. Kände direkt att det var en Ch9dp från 2007. Den koncentrerade frukten, örtigheten, tonen av söt jordgubbe (Grenache), alkoholen i eftersmaken. Osv. Bra, men inte stort. 89P
Facit: Clos de L’Oratoire 2007. 299kr Blandar 80 % grenache från kullarna i norra regionen och vinet lagras 8-10 månader i stora ekfat.



Nästa vin är opakt och i det närmaste svart. Något återhållen doft med djup krämig frukt. Som känns senskördad. Smaken är överdådigt fruktig på ett sett som nästan bara Australiensare kan vara. Söta mogna polyfenoler och en gräddlik munkänsla som bombarderar med mörka frukter ett uns eukalyptus fräschar upp tillsamman med godkända syror. Oerhört gott! Men nästintill omöjligt att matcha med mat. 92P
Facit: Redhed Studios Esulé 2006, 300kr. Galningen Adam Hopper äger vineriet Redheds studios som är döpt efter namnet på den före detta thailändska restaurangen som nu är hans vineri. Adam köper frukt från okända vingårdar i McLaren Vale och använder sig av både Barbera och Touriga National till vissa viner. Esulé är dock gjord på Cabernet Sauvigon och Caberner Franc

Inga kommentarer: