onsdag 17 november 2010

Sju lyxöl samt världens bästa mjöd! En prestigeprovning av Victor Dahlberg

Victor Dahlberg på Något att dricka bjuder in till en ölprovning med drycker från Belgien och USA.
Vissa är köpta på Bolaget, men det mesta har han trade-at till sig illegalt på olika ölmarknader i Norden 

 ”En öltransvestit i champagneflaska”
Ljus belgisk Ale som bryggs i Belgien för att sedan skickas till Champagne för att genomgå méthode traditionelle, med flera månaders lagring på jästfällningen i flaskan.
Ölet hälls upp, det sprakar i glaset och liknar verkligen ett mousserande vin. Doften är rent maltig med gult tropiska aromer som backas upp av köttiga fenoler. Julskinka, leverpastej, lagerblad och söta kryddor som kryddpeppar ger ölet en lite annorlunda profil. Smaken är medelfyllig och ren, med en örtig lätthet och lekfull karaktär jag aldrig tidigare stött på. Ljus och klar känsla med drag av gula äpplen, citrus och söta julkryddor. Men allt som allt ganska subtil och säkert svår att förstå sig på för en oinvigd. Unik och värd att prova, men servera så kallt som möjligt för en stank av nattklubbstoalett med dessa doftkulor som finns i pissoaren gav sig tillkänna med ökad temperatur.




Ett halt kilo hela Montmorency körsbär per flaska, vete från Wisconsin, Belgiskt rostat korn och ettårig oxiderad Hallertau humle är receptet på denna fruktöl med den högtsta poängen av hela värdens fruktölsflotta på Ratebeer. 
Rödorange, oklar färg med svagt skummande krona.
Doften domineras av en mogen körsbärskaraktär som förstärks av bittermandel från kärnorna. En söt liten ton av kolaremmar ligger övanpå. Intensivt fruktig smak med en riktigt vuxen körsbärskaraktär med komplexitet av nybakad äppelkaka med kanel, järn, blod och en härlig sälta mot slutet. River i halsen som en brustablett vilket är riktigt underligt (bara på mig och Victor). Häftig och karaktärsfull, detta är tveklöst en an de bästa fruktölen i värden. Köp om du hittar!



Värdens tredje bästa dubbel IPA enligt Ratebeer. Väldigt eftertraktad öl som är humlad tre gånger så mycket som bryggeriets vanliga IPA. och bryggd med 40 % mer malt. Vi pratar om 100 IBU som fås genom hela fyra stycken torrhumlingar. Pliny the Elder ska drickas så fort som möjligt efter buteljering, humlens aromatik blir nämligen svagare med tiden.
Orangegul färg med djupare intensitet.
Ölet domineras av bedårade humle som drar år Grape och tallbarr. Vegetabilisk, fyllig öl med hög beska som ändå maskeras och tämjs av den krämiga strukturen.
Grön och helt dominerad av humlen. En känsla av att man tagit en Viks-blå infinner sig när man andas in efter ett smakprov.  Nysysågat trä och slöjdsal smyger sig in när temperaturen ökar. Utmärkt före en dejt!



Cantillon Grand Cru Bruocsella Lambic Bio 2005
Det finns bara nio Lambicbryggerier kvar, Cantillon gör helt klart några mest aggressiva ölen av dessa. Möjligen för att hela bryggeriet är infekterat av bakterier och vildjäst, enligt Victor är det dessutom fallfärdigt, det sägs att få kommer ut levande efter ett besök. 30 % omältat vete med vörtkokning i hela sex timmar, därefter pumpas drycken upp på vinden och spontanjäser i det infekterade mikroklimatet. De öppna tankarna man använder kallas tydligen ”Kolchips”. Lambic kan lagras extremt länge. Ölets Vouvray?
Ljus oklar bärnstensfärg.
Doften är bred och komplex med svavel, klor, övermogen ananasjuice, krut och en animalisk odör av blöta får. Det kittlar lekfullt i näsan att andas in dessa ångor.  Syran är hög och citrusaktig, munkänslan klar och medelfyllig med en förvirrade rent smutsig personlighet och krämig mousse. Mogen tropisk frukt i en nyproducerad spya sällskapar med denna upplyftande odör av brettanomyces som breddar karaktären ytterligare. Ja detta måste verkligen passa utmärkt till Moule Frites! Läckert. 



En belgisk Jul-Ale från bryggeriet Dubuisson. Ölet Släpptes första gången 2008 och blev direkt väldigt eftertraktat. Biran lagras i sex månader på fat från Nuit Saint Georges (Cotes de Nuits) som tidigare huserat Pinot Noir. 
Oklar mörk bärnstensfärg.
Vinös doft med sammansatt karaktär av mjölkchoklad och karamell. Fortfarande återhållen.
Smaken är medelfyllig med en söt aprikoston och karaktär av karameliserade röda äpplen och lakrits. I eftersmaken upplevs en värmande alkohol som ackompanjeras av en del muscovadosocker och apelsinzest. Bäst av allt är friheten från dessa "julkryddor" som mindre nogräknade bryggerier envisas att blanda i. Här är det mörk karamellig malt som spelar på förstafiolen, en utmärkt Ale som fullkomligen avrättar julölssortimentet på Bolaget.



En Imperial Stout från Oregon som är bryggd med tillsats av lakrits och melass!
En tredjedel har lagrats på franska ekfat samt Bourbon fat, resten på ståltank.
Ölen väger in på 65 IBU och håller 11 % i alkoholhalt
Stouten hälls upp i glaset och är ett flytande mörker.
Grovt rostad näsa med nybrygd espresso, mörk choklad, brödsirap, rökt älgtunga och en sötare ton av kött (beef yerky).  Krämig och het munkänsla med en rejäl dos rökig lakrits i eftersmaken som helt enkelt vägrar att försvinna. Får upp bilder av koncentrerade chokladkakor i huvudet, vilket säkert skulle bli en mycket bra kombination. Schvingott!




Spontanjäst Kriek från detta bryggeri med lång tradition av Gueuze-blandning.  Man använder sig så klart av de lokala och mycket sura Schaerbeekse körsbären.
Hysteriskt röd färg utan krona (Ferrariröd).
Det första som slår mig när jag doftar på vinet är ”Mogen Bordeaux”. Det måste vara de rent stalliga aromerna med tydlig brett-karaktär, samt vinösiteten. Mogna körsbär ligger och drar sig med citronjuice i smaken, som har bitande, helt och hållet galet hög syra som ligger i en lätt och elegant profilerad öl med intensiv karaktär i gammal stil. Ansvarig för syran är de små älskvärda Lactobacillerna. Bra, men inte för alla! Gott som en smakrensande mellandryck under en 7-rätters.



Det mest svåråtkomliga och dyraste ölet på provningen görs bara i 5000 exemplar. Om du får tag i det på andrahandsmarknaden så kostar det ca 706kr, men du får inte tag på det. Ölet håller 85 IBU och är gjord på Pale ale malt, Crystalmalt, Svartmalt, Chokladmalt och andra maltsorter. Brewmaster är Omar Ansari och bryggeriet ligger i Brooklyn center, Minnesota.
Opak, svart färg som rinner som motorolja i glaset.
Koncentrerat rostad doft med melasssötma. Smaken är tung som grädde och bombar smaklökarna likt ett värdskrig med grovskuret snus (Kardus), mörk chokladkaka, lakrits, russin, fikon och dadlar. Det känns som att humlen balanserar mot den söta malten vilket på något underligt sätt upplevs balanserande. En elegant smakbomb som mynnar ut i en lakristkyss. En upplevelse för livet.



 720g polsk honung per liter, dessutom kryddat med hallon och vildrosor och lagrat mellan 6 och 25 år (källorna säger olika). Värdens bästa mjöd enligt Ratebeer finns nu för 216kr flaskan på Systembolaget!
Underbart klar bärnstensfärg, viskös konsistens.
Doften är som ett mellanting av PX och Moscatel-sherry, fast med ett inslag av vax, karameliserad honung och röda äppelskal. Medelfyllig och mycket söt, med en penetrativ smak av mörk honung och rosenvatten. Elegant för att vara mjöd och troligen gudomlig till en nykaramelliserad creme brulé.
Jag dricker för lite mjöd!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Darkness kan man ju bara drömma om ;(

Anonym sa...

Flanders? Flandres ska det vara, inte sant?