![]() |
Victor Dahlberg på Något att dricka bjuder in till en ölprovning med drycker från Belgien och USA. Vissa är köpta på Bolaget, men det mesta har han trade-at till sig illegalt på olika ölmarknader i Norden ”En öltransvestit i champagneflaska” Ljus belgisk Ale som bryggs i Belgien för att sedan skickas till Champagne för att genomgå méthode traditionelle, med flera månaders lagring på jästfällningen i flaskan. Ölet hälls upp, det sprakar i glaset och liknar verkligen ett mousserande vin. Doften är rent maltig med gult tropiska aromer som backas upp av köttiga fenoler. Julskinka, leverpastej, lagerblad och söta kryddor som kryddpeppar ger ölet en lite annorlunda profil. Smaken är medelfyllig och ren, med en örtig lätthet och lekfull karaktär jag aldrig tidigare stött på. Ljus och klar känsla med drag av gula äpplen, citrus och söta julkryddor. Men allt som allt ganska subtil och säkert svår att förstå sig på för en oinvigd. Unik och värd att prova, men servera så kallt som möjligt för en stank av nattklubbstoalett med dessa doftkulor som finns i pissoaren gav sig tillkänna med ökad temperatur. |
![]() |
Ett halt kilo hela Montmorency körsbär per flaska, vete från Wisconsin, Belgiskt rostat korn och ettårig oxiderad Hallertau humle är receptet på denna fruktöl med den högtsta poängen av hela värdens fruktölsflotta på Ratebeer. Rödorange, oklar färg med svagt skummande krona. Doften domineras av en mogen körsbärskaraktär som förstärks av bittermandel från kärnorna. En söt liten ton av kolaremmar ligger övanpå. Intensivt fruktig smak med en riktigt vuxen körsbärskaraktär med komplexitet av nybakad äppelkaka med kanel, järn, blod och en härlig sälta mot slutet. River i halsen som en brustablett vilket är riktigt underligt (bara på mig och Victor). Häftig och karaktärsfull, detta är tveklöst en an de bästa fruktölen i värden. Köp om du hittar! |
![]() |
Värdens tredje bästa dubbel IPA enligt Ratebeer. Väldigt eftertraktad öl som är humlad tre gånger så mycket som bryggeriets vanliga IPA. och bryggd med 40 % mer malt. Vi pratar om 100 IBU som fås genom hela fyra stycken torrhumlingar. Pliny the Elder ska drickas så fort som möjligt efter buteljering, humlens aromatik blir nämligen svagare med tiden. Orangegul färg med djupare intensitet. Ölet domineras av bedårade humle som drar år Grape och tallbarr. Vegetabilisk, fyllig öl med hög beska som ändå maskeras och tämjs av den krämiga strukturen. Grön och helt dominerad av humlen. En känsla av att man tagit en Viks-blå infinner sig när man andas in efter ett smakprov. Nysysågat trä och slöjdsal smyger sig in när temperaturen ökar. Utmärkt före en dejt! |
![]() |
Cantillon Grand Cru Bruocsella Lambic Bio 2005 Det finns bara nio Lambicbryggerier kvar, Cantillon gör helt klart några mest aggressiva ölen av dessa. Möjligen för att hela bryggeriet är infekterat av bakterier och vildjäst, enligt Victor är det dessutom fallfärdigt, det sägs att få kommer ut levande efter ett besök. 30 % omältat vete med vörtkokning i hela sex timmar, därefter pumpas drycken upp på vinden och spontanjäser i det infekterade mikroklimatet. De öppna tankarna man använder kallas tydligen ”Kolchips”. Lambic kan lagras extremt länge. Ölets Vouvray? Ljus oklar bärnstensfärg. Doften är bred och komplex med svavel, klor, övermogen ananasjuice, krut och en animalisk odör av blöta får. Det kittlar lekfullt i näsan att andas in dessa ångor. Syran är hög och citrusaktig, munkänslan klar och medelfyllig med en förvirrade rent smutsig personlighet och krämig mousse. Mogen tropisk frukt i en nyproducerad spya sällskapar med denna upplyftande odör av brettanomyces som breddar karaktären ytterligare. Ja detta måste verkligen passa utmärkt till Moule Frites! Läckert. |
![]() |
Det mest svåråtkomliga och dyraste ölet på provningen görs bara i 5000 exemplar. Om du får tag i det på andrahandsmarknaden så kostar det ca 706kr, men du får inte tag på det. Ölet håller 85 IBU och är gjord på Pale ale malt, Crystalmalt, Svartmalt, Chokladmalt och andra maltsorter. Brewmaster är Omar Ansari och bryggeriet ligger i Brooklyn center, Minnesota. Opak, svart färg som rinner som motorolja i glaset. Koncentrerat rostad doft med melasssötma. Smaken är tung som grädde och bombar smaklökarna likt ett värdskrig med grovskuret snus (Kardus), mörk chokladkaka, lakrits, russin, fikon och dadlar. Det känns som att humlen balanserar mot den söta malten vilket på något underligt sätt upplevs balanserande. En elegant smakbomb som mynnar ut i en lakristkyss. En upplevelse för livet. |
2 kommentarer:
Darkness kan man ju bara drömma om ;(
Flanders? Flandres ska det vara, inte sant?
Skicka en kommentar