onsdag 24 november 2010

Onsdagens provning - en intressant och lite pinsam sådan.

En provning gick av stapeln ikväll. Deltagarna skulle ta med sig en flaska vin (75cl) som kostade under 100kr. Vinernas kvalitet bedömdes blint i en skala från ett till tio poäng. Den som hade med sig det förlorande vinet skulle betala utgifterna för personen med det bästa vinet. Provningen visade sig innehålla några riktiga överraskningar som tog hårt på egot!
  Första vinet har en ljusgul och briljant färg. Doften är ungdomligt frisk och svalodlad med en elegant aromatisk ton av gråpäron, granny-smith äpple, grapefrukt och lite stenig mineralitet. Smaken är halvtorr och sval, med tydligt tysk Riesling-profil. Äpplena blir gulare i munnen och koncentrationen medelstor. Visst saknar jag lite stramhet, men vinet är ändå utsökt och rent. Kan det vara en kabinett från Kloster Eberbach á 2009?

Andra glaset är nyansen mörkare än första. Doften är något mer subtil och domineras av kalla citrusfrukter och äpplen men visst finns där en liten jästton av bakat bröd och banan i periferin. Syran är skarpare i detta knastertorra vin som helt domineras av svalodlad frukt likt vinteräpplen och kylskåpskalla citroner. Vinet har en mycket svagt mousserande känsla på tungan, och jag misstänker att det är en Chardonnay Crémant från Bourgogne eller Alsace som blivit av med sin mousse.
Sista glaset i den vita flighten är mycket lik den andra. Doften är precis som i första glaset som av en svalt odlad Riesling. Förutom äpplena kommer lite honung och mandarin och säger hej, vilket troligen beror på en senare skörd eller helt enkelt mognare druvor.  Smaken är halvtorr och ger genast lite gummi och toner av bollhav i frukten. Känns som mognadstoner men frukten är ung. Högre koncentration på frukten ger mig mer utbyte än det första vinet. Detta är av högre kvalitet. Eftersmaken är längre och mognade kan det vara en 07:a från Mosel?
(Detta vin var alltså det samma som det första! Enda skillnaden var att denna flaskan serverades vid rumstemperatur och den första kylskåpskall.)




Med sprucket självförtroende hälls den röda flighten upp. Första vinet är ungt, medelintensivt och ganska tätt i sin lila färg. Doften är underbar med strama körsbär och svartvinbärsfrukt som ackompanjeras med violer och rostade ekfatstoner som drar mot choklad. Vackert! Smaken är stram och alkoholrik, med maffig lite sötaktig frukt och chokladtoner. Rejäla och solmogna, men något gröna tanniner följer med ut i den saftiga eftersmaken. Troligen en nya världen Cab (Chile)?

Färgen är för mig identisk med första vinet.  Doften ger direkt ifrån sig en arom av Garnacha eller Grenache.  En söt blommig aromatik med violer och skogsbär. Smaken är stram och purung. Tanninerna behöver verkligen integreras och mjukas upp i detta saftiga kraftpaket. Troligen från Katalonien eller Languedoc.
Facit: Chateau la Reyne "Le prestige" 2007




Färgen är ännu mörkare, ja helt opak och ända ut i rimmen. Doften är packad med frukt men är fortfarande oförlöst och med en rostad ton som bara ber om lite tid (3-5 år) att få sjunka in.  Korinter och bittra örter likt ”Fernet” gör mig säker på att det är mitt vin, en "Cahors". Smaken bekräftar med sin för prisklassen massiva, oerhört tannintäta och strama struktur med korgar av nyplockad sval frukt som svarta vinbär, korinter och blåbär. Oerhört svårt att dricka utan fet sydfransk mat. Eftersmaken stramar åt med syrar och viftar med lite nyskivad tobak.

(Samma vin! Skillnaden är att denna flaska var en "Pop and pour" och flaskan innan var dekanterad i två timmar (som producenten rekommenderar). Två saker är intressant med detta. Dels så visar det hur mycket vissa viner förändras med luftning. Tonerna av Grenache och de mjukare tanninerna är en direkt följd av en viss oxidering. Men det är även intressant att de flesta på provningen tyckte att den oluftade versionen var av högre kvalitet.)




Sista vinet är körsbärsrött och betydligt ljusare, med en mognade rim. Doften är utvecklad och lite oxiderad med röda rönnbär, tomatpuré, kemiska gelébjörnar och lingonsylt.  Smaken är även den i en oxidativ stil. Här finns röda äppelskal, övermogen frukt, kittost, jordgubbssylt och gamla hallon. Vinet har peakat och är påväg ner till Hades. Kvällens sämsta vin. Ofräscht och besudlat. Denna flaska kanske inte är representativ för vinet? Ni som vet får gärna svara.
 Facit:  Cantine Leonardo Morellino di Scansano 2007.


Vinnaren:
Den odekanterade La Reyne!


Tvåa:
Den rumstempererade Dr Loosen Bernkasteler Kürfurstlay!


 Sist och absolut minst kom:
 Cantine Leonardos vidriga lilla produktion.

2 kommentarer:

urkorkat sa...

Hej, låter som en jätterolig provning, och intressant. Jag har också provat Vollrads 2009 och haft lite spritsig känsla. Det brukar den inte ha. Det är en skolboks Rheingau Riesling och det kanske har lite med årgången (-09) att göra? Glaskorken är en rolig feature tycker jag.

Miguel sa...

Ja, visst var den lite spritsig. Det fastnade även små bubblor på insidan av glaset, precis som i en nästan avslagen Crémant. PS. Jag älskar glaskork.