![]() |
Jag har det stora nöjet att känna en av Sveriges om inte Nordens mest kunniga på Aglianico. Vi kan kalla honom Gagnef-Henke, för han önskar att vara anonym. Gagnef-Henke har ett speciellt förhållande till sin lilla kärleksdruva - det märker man. Den syditalienska glöden lyser upp hans uppspärrade ögon varje gång den nämns,"En dag utan Aglianico, är en dag utan solsken" hör jag honom mumla för sig själv. Gagnef-Henke samlade "Sommelier 2.0" för att blindprova några utvalda buteljer som anskaffats från SB och från hans många resor i Aglianicoland. Första glaset är enligt tradition, bubblande. Och med en robust kolsyrestruktur. Oinspirerande doft med ton av gula äpplen och hö. Smaken är saftig i en stil lika ren som enkel, restsötman lite för hög för att ord som stram och torr ska få användas. Med andra ord absolut inget att lägga på minnet. Bitterheten i eftersmaken kanske beror på hårt pressade druvor, men jag bryr mig faktiskt inte. 76P Facit: I Borboni Brut På den lokala Asprinio druvan från Kampanien där den har odlas mycket länge. Rankorna växer enligt den etruskiska "Vite Mariata metoden", vilket betyder att de växer upp på höga trädstammar och måste skördas med stege! Inte gjorde de det lätt för sig dessa gamla håriga etrusker. Vinet görs sedan med Charmant-metoden. |
![]() |
Sjätte glaset hälls upp och ser ut som det yngsta hittills. Fostervattnet visar sig i mörkröd skepnad. Doften är extrovert och öppen med korinter, chokladpudding smaksatt med brandy och en bränd "sydafrikansk" gummiton. Hårt rostade franska fat i smaken som drämmer till med hög alkohol och en sötare fruktprofil i rödbärig stil. Syditaliensk Amarone möter Café Culture. Förstå mig rätt, det finns potential i frukten och vinet är tveklöst ambitiöst, men faten är hårt rostade vilket ytterst sällan tilltalar just mig. Det måste vara en Aglianico i modern stil och troligen från en "medveten" stor producent. 90P Från granndistriktet med Taurasi, mer specifikt från bergiga Sorbo Serpico. 3 veckors maceration och inte helt oväntat lagrat i 18 månader på nya Franska barriquer. Det är inte alltid rätt med ny ek Signore! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar