söndag 19 oktober 2008

2004 Chateau Dereszla 5 Puttonyos

Druva: 70% furmint och 30% harslevelü

Socker/Liter: 115 gram

Jordmån: Vulkanisk tufa och lössjordar.

Lagring: Två år på en blandning av franska och ungerska 220 liters ekfat.

Område: Tokaj-Hegyalja ligger i nordöstra Ungern

Vinifiering: Aszú-druvorna krossades lätt och blandades med torrt basvin. Blandningen skalmacererade i 14 timmar innan jäsning i ståltankar.


Vinet har en fin ljust gyllene nyans med stor klarhet, ser ut som en flytande gul diamant!
Doften är medelintensiv med typiska toner av sötdroppande torkade tropiska frukter, honung och ett litet hjortron.
Gott! Supersött och supersurt på samma gång, tydligt bra pris/komplexitets ratio! Honungsdoppad torkad aprikos invaderar min mun i symbios med ett litet hjortron och sura sura vinteräpplen. Riktigt bra!
Priset låg på ca 130 kr vilket känns prisvärt i förhållade till juicens kvalitet.

90+ p

Inga kommentarer: