
Man odlar samma druvor i Tokaj som i resten av Ungern. Furmint och Hárslevelü är de klassiska tokajdruvorna som ingår till mer än 95%. Andra druvor är Muskotaly och den lokala Oremus.
Enligt legenden uppfanns dagens söta botrytisvin genom en slump. Prästen Lorántfly som ansvarade för vinodlingarna 1650 beodrade sina män att vänta med att börja skörda tills turkarna, som stod i slag med att attackera staden, drivits iväg. Ni fattar själva; det tog en tid och när man återupptog jobbet i vingården hade druvorna skrumpnat och angripits av ädelröta.
Redan på 900-talet hade man börjat med de första klassificeringarna av Tokajs vingårdar, alltså långt före Bordeauxs 1855-klassificering. Revisioner har naturligtvis ersatt den ursprungliga indelningen.
Man gör allt från torra friska száraz till de söta Tokaji aszú. Tokaji aszú delas in i olika klasser beroende på hur mycket restsötma som finns i vinet. Man använder beteckningen puttonyos för att ange sötmahalten: från 2 (minst 50 gram restsocker) till 6 (minst 150 gram restsocker).
Vissa producenter gör även ett extremt sött vin som motsvarar 8 puttonyos och kallas för Essencia. Man framställer dessa viner enbart av självrunnen saft som druvorna genom sin egen tyngd avger. Sockerhalten är 60% och det tar tid för musten att jäsa. Minst tio år men ofta det dubbla!
Producenter som ofta får bra betyg i vinprovningar inkluderar franskägda Chateau Dereszla och Chateau Pajzos, István Szepsy, Disznókö och Royal Tokaji Wine Co.
Som de flesta andra söta vita viner passar tokaj till gåslever, blåmögelost och söta efterrätter, gärna med frukt i. De riktigt söta essenciavinerna passar bäst på egen hand.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar