onsdag 10 december 2008

El Coto Crianza 2004

Tempranillo 100%

De egna vingårdarna ligger i Cenicero (Rioja Alta) resterande druvor köps av odlare i Rioja Alavesa.

Druvorna jäses I temperatur kontrollerade tankar av rostfritt stål, El Coto jäser sisådär 23 miljoner kilo druvor till sina viner, och köper mest ekfat i hela världen.

Crianzan är lagrad i 12 månader i mestadels amerikansk ek som används i genomnitt 5 år.





Färgen är röd med ton av tegel.

Doften känns mjuk, tydligt influerad av Fader Quercus Alba.
Aromerna talar klarspråk, torkade jordgubbar, körsbär, lakrits och syrligt lingon, vanilj.
Det här måste vara rioja.

Ganska fruktigt, varsamt kryddat, mogna mjuka sparamt doserade tanniner, snälla syror och vaniljrundade mysiga röda bär och lingon rullar sakta runt i gommen.
Ganska så kvarhängande god eftersmak av torkade röda bär och ekisen.

Trä. Inte nödvändigtvis överekat men om du har beef med farbror Ekis så kan det bli konflikt.
Karaktären är mycket snäll och inställsam, skapad för konsumenten.
Påminner om personen som är för snäll för sitt eget bästa, vågar inte säga ifrån och är utan egen vilja.
Jag gillar ju vin som har något kul att berätta! El Coto håller bara med.
Trots min nördiga kritik tycker jag så klart vinet är gott, välgjort och användbart, ät en chorizogryta eller rekommendera till tanninhatare.

84+

Inga kommentarer: