söndag 14 december 2008

Olivier Leflaive Bourgogne Cuvée Margot 2006

Druvorna till detta vin kommer delvis från egna ägor och delvis genom förvärv från olika gårdar i Côte de Beaune.
Jäsningen äger rum i öppna rostfria tankar. Vid avslutad jäsning får 2/3 av vinet ligga på ekfat cirka tio månader medan resten lagras på rostfria tankar.
Vinerna blandas, klaras med äggvita och buteljeras. Målsättningen med detta vin är att göra en högkvalitativ satsning på en ”enkel appellation”, med bra balans, hygglig längd och rik frukt.





Ljusröd klar färg.
Doften är lätt och varsamt kryddig, varsamma toner av ek , syrliga körsbär och andra röda bär.
Kanske ett litet gräs, kanske en smula lakritsrot.
Uppfriskande syra med lätt och läskande kropp, en god kryddighet och smak av blåbär och körsbär, viss kärvhet.
Mot slutet blir vinet strävare, eftersmaken är fint kryddig och en ton av lakritsrot framträder.
Jag dricker gärna Cuvée Margot runt 15 grader till lätta rätter av nästan vad som helst.
Helheten är inte komplex men mycket välgjord, ett snyggt och gott vin på enkla druvor.

86- (smaken är för opersonlig för ett högre poäng, priset för högt för ett +)

Inga kommentarer: