onsdag 28 januari 2009

Burgenland

Regionen Burgenland ligger i landets östra del, på gränsen till Ungern. Den består av fyra deldistrikt:

Neusiedlersee:
Neusiedlersee-Hügelland:
Dessa två områden har det högsta anseendet och är belägna på var sin sida om sjön Neusiedlersee.
Sjön är väldigt grund, men är en avgörande faktor för områdets förutsättningar att odla vin. Den stora ytan har en tempererande effekt på såväl de varma somrarna som de kalla vintrarna. Den skapar dessutom goda förutsättningar för botrytis under hösten genom att bidra till ett fuktigt klimat med tunga höstdimmor. Området är sålunda landets viktigaste ursprung för söta vita viner av botrytisangripna druvor

Mittelburgenland: (DAC för blaufränkish) Har 42 producenter som har 2100 hektar vinstockar.
Här tillverkas kraftigare, röda viner, ofta fatlagrade, huvudsakligen av blaufränkisch. Andra blå druvor av betydelse för dessa områden är zweigelt, cabernet sauvignon och merlot.
Südburgenland: Har mycket gemensamt med Mittelburgenland.


DAC (Districtus Austriae Contollatus) är Österikes vin klassificeringsom ska bli jämförbar med Frankrikes AOC och Italiens DOC.
Introducerades 2003 och har kritiserats för att det är främst tänkt för bulkvinsregioner som vill förbättra sitt rykte. Vissa regioner är rädda för att bli DAC eftersom de tror att det skulle ge dem sämre anseende.

Inga kommentarer: