onsdag 28 januari 2009

Weninger Blaufränkisch (Hochäcker) 2005


Weninger sprayar sina vingårdar med biodynamiskt té och strör bakpulver på rankorna.
Inga bekämpningsmedel används.
Vingården heter Hochäcker och där planteras även en del merlot.
Marken består av järnrik lera.

Vinet kommer från 36-37 åriga Blaufränkish stockar (Kékfrankos heter druvan i Ungern) planterade nära en stad vid namn Horitschon i Mittelburgenland (DAC).

Vinet är lagrat i stora ekfat (10% barrique) i 17 månader och buteljerades i januari 2007.

Fin klar något ljusröd färg.
Doften är sval och ung, innehåller röda vinbär, lite blåbär och massor med sura körsbär och en del rostat fat.
Ganska enkel men inte nödvändigtvis tråkig.
Smaken är där vinet verkligen talar! En lite kärvt örtkryddig smak med hög syra som påminner om sura körsbär och kanske allra mest om röda vinbär, tanninerna är perfekt mjuka och vinet mediumfylligt och med bra smakintensitet.
Jag känner att vinet skulle passa allra bäst till en smakrik fågel, fläskfilé eller till vindrickare i konflikt med tanninet.
Syran greppar tar hårdare mot slutet och avslutar rent och ganska långt med massor av röda vinbär.

90+ (personligt vin i matvänlig stil)


Blaufränkisch Hochäcker 2005: 93 points”Dark and gripping, with rich, creamy depth an pungent aroma, this wraps its powerful intensity in a sophisticated and elegant package. The sappy flavors of blackberry and crushed cherry are backed by hints of game and spice, and the tannins are firm yet ripe and harmonious.”

Betyg av Wine & Spirits, aprill 2008





Inga kommentarer: