torsdag 29 januari 2009

Gál Tibor, Egri Bikavér 2004

Vineriet ligger i Eger och startades 1993 av dessa tre herrar:

Gál Tibor - En av regionens kändaste vinmakare.
Marchese Nicolo Incisa Della Rochetta - Producenten av Sassicaia.
Och någon sydtysk vininportör.

Vineriet bytte nam till GALBOR 2005 så detta var sista årgången av GAL TIBOR.
Bland annat har herrarna som mål att göra en ”modern” Egri Bikaver, men deras flaggskepp är en pinot noir.
Vingårdarna (51,5 ha) ligger på mark med inslag av vulkaniska bergarter runt staden Eger, belägna 200-300 meter över havet. vissa delar är belägna på kullar.

Såhär står det på deras hemsida om vinet:
”Harvest in full ripeness into plastic bins, afterwards light crush, considerate processing. A long term, 20-30 days maceration. After pressing, ageing in new oak barrels for 12-14 months. When the basic wines become ready, these were put together into Bikavér, then ageing another 6 months. Further ageing in bottles.”

Detta tjurblod har sannerligen en mycket ljusröd färg, på gränsen till pinot noir! Lite som en enkel chianti.
Doften är till en början lite AC (aromaticly challenged) men öppnar upp efter en tid i glaset, en bärig ljus doft av röda vinbär med tillhörande gröna blad känns spännande och en ton som av ljus lera kommer fram, en ganska enkel doft med viss ursprungskänsla.
Smaken är en bit lättare än medumfyllig, mycket svaga, mjuka tanniner och friskt bärig med en släng av lakrits, enkelt vin med mindre ursprung än vad jag hade hoppats, visst är syran bra och smakerna rena men lite mer krydda och karaktär hade inte skadat. Detta är ju som en enkel pinot noir!!? Och eftersmaken är kort… 120 kr är alldeles för dyrt.

85+

Inga kommentarer: