fredag 23 januari 2009

Markus Molitor Wehlener Sonnenuhr Auslese** 05

Endast 20 år gammal tog Markus Molitor över vingården efter sin far, som den 8:e generationens
förvaltare.

Sedan dess (1984) har han lyft verksamheten och dessutom fördubblat arealen. Idag omfattar odlingarna 40 ha planterade med riesling 95%, Spätburgunder (pinot noir) 3% och pinot blanc 2 %.
huvudsakligen är vingårdarna belägna på några av Moseldalens mest attraktiva platser.
Sammanlagt produceras ca 250.000 flaskor årligen.
De flesta av Molitors Rieslingviner kommer från vingårdar där devonisk skiffer dominerar.

Markus Molitor är också känd för att skörda sina druvor extremt sent.
Ibland väntar han ända in i december.
Vingårdarna är några av de brantaste i Mosel.
Vid jäsningen till vin använder sig Markus Molitor endast av naturlig jäst. Vinerna lagras därefter i hans källare som ligger insprängd i berget. Allt större del av hans viner får idag även en tid på ekfat.

Markus Molitor har ett internt ”star-rating” system för att utmärka sina bästa auslese vin.
Förenklat betyder stjärnorna följande:
* Lägsta kvalitet
** Bättre
*** Bästa kvalitet

Markus har många vingårdar, här växte mitt nuvarande:

“Wehlener Sonnenuhr: 1,3 haThis world-famous top vineyard site borders on the Zeltinger Sonnenuhr. However, it is much more extensive, and thus more variable in quality. The soil is also very stony, but in sections it is a little deeper. It would be splitting hairs to compare the wines of the two Sonnenuhr sites, both are of exceptionally high quality. Whereas the Wehlen wines are always impressive for their juicy fruit, their unique balance and interplay of nuances, and their acidity, which is often a little piquant, the Zeltingen wines often have an even more impressive ripeness, and an even more incomparable filigree delicacy. It can be a real torture trying to choose one of the two – best to enjoy them both.”

Såhär var 2005 för Markus Molitor:

”The worldwide warmest year since the beginning of weather recordings created also on the Mosel a gigantic vintage with record must weights, which on average were even higher than the 2003s. Nominally, the entire harvest was almost completely in the Auslese- and Beerenauslese category. The Indian summer, which was so bright and picturesque, gave after an average year must weights in our vineyards that exploded towards the end. The 2003 vintage was stamped by a hot southern summer; whereas, the 2005 vintage was made from the autumn. The reason for the sensational high quality was naturally also our reduction in yields, which gave us 26 hl/ha, so little as never before. The noble rot concentration was so tremendous that we could select 6 different Beerenauslese and 12 different Trockenbeerenauslese from our various vineyards. The high ripeness levels were in the botrytis-affected grapes for a long time. With the non-affected grapes, we pushed back the harvest till the end of October in order to avoid the many types of course and rough acidities found in this vintage. Thus, we were able to produce wines with great fullness, complexity, and depth. As compared with 2003, the 2005 vintage has clearly higher acidity, minerality, and extract. Strengthened by the very spicy and herbaceous notes, the many impressive off-dry wines taste surprisingly dry. The dry wines have character and depth, but are limited in quantities, for we wanted to avoid producing overly alcoholic wines. Finally, such a great and ample vintage can only show its full playful and aromatic spectrum in all its extravagant forms with wines containing residual sugar. From the simplest wines to the sensational choice of noble sweet wines, the unique expression of this vintage comes to the fore.”


Klar guldgul färg.
Doften är inte så stark som jag hade önskat, kanske är vinet lite för kallt? Problemet är att vid en högre temperatur kan smaken bli lite för sliskig, jag tror att 10 grader kan vara lämpligt.
Mycket riktigt öppnar vinet upp sig lite när temperaturen stiger, dofter av sötmogen annanas och äppelmust kommer fram, en viss mjödighet och ett litet litet stänk mineral finns att finna.
Söt smak med en aningen för låg syra för att kännas riktigt i balans, även inte fullt så smakrik som jag hade velat, ja ganska enkel och kort eftersmak tyvärr.
Smakar moget, med både äpppelmos och tropiska söta frukter, inget petrolium som systembolaget skev.
viss har vinet sin charm och jag tror att jag är lite för hård mot det idag, kanske hade jag för höga förväntningar.

88-

93 steven tanzer

Inga kommentarer: