lördag 14 februari 2009

Fruitière Vinicole d' Arbois, Poulsard 2006

Fin, mycket ljusröd färg med bärnstensnyans, likt en rosé!
Doften är svag och blir så klart svagare ju svalare temperatur vinet håller, 10 grader är lämpligt, vi vill ju betona fräschheten i detta alpvin. Solmogna smultron, lingon och lite ljus godiskola (dom där ljusa kola kvadraterna) känns enkelt, speciellt och aptitretande.
Smaken är mjuk, lätt och druvig med hög syra och samma lilla släng av torr (osötad) godiskola som på näsan, här finns även lite mogna bruna jordgubbar. Tanninerna är mycket svaga och visar sig som en liten bitterhet av örter på slutet. Hälften av vinet har legat 8 månader på stora ekfat och jag misstänker att denna behandling har resulterat i dom mjuka kolatoner som jag plockar upp.
Jag beundrar de franska alperna med allt vad det innebär i gastronomi och geografi, det är något speciellt som rör mig inombords när jag tänker på de höga alpkedjorna skyddade från avgaser och fria från massindustri. Poulsarden vill jag inta med en frusen sjärt och alpkorv på en solig bergstopp med svart alpfågel svävandes förbi .

88+



Inga kommentarer: