fredag 20 februari 2009

Gallo Family Vineyard Zinfandel 2006

Bröderna Ernest och Julio Gallo grundade sin första vingård 1933, i hjärtat av Kaliforniens Central Valley, med tanken att producera en kvalitetsprodukt till rimligt pris. I en lagerlokal ställde de in en press- och jäsutrustning, köpt på kredit, och startade den resa som med tiden skulle göra E&J Gallo till den största och mest kända vinproducenten i hela USA. Gallo är nog ändå känt för sina billiga enkla viner som vad jag förstår har ganska dåligt ryckte.

Detta är ett vin som jag tror splittrar de allra flesta vin entusiaster, om inte öppet så i de fördolda.
Om människor var husdjur skulle våra ägare säga någonting liknande:
Min Frank gillar Gallos Family Vineyard Zinfandel, och det gör alltså din Klara med, måste va rasen!
Vinet är med andra ord som skapat för dom naturligt medfödda smakpreferenserna, många livsmedel smakar illa enligt dessa medfödda smakpreferenser, men kan om man utsätts för dom ett flertal gånger bli ”goda” exempel på dessa är blåmögel ost, whiskey, chili, ostron, lingon, sträva viner, hög syra, bitterhet och mycket annat. De är såkalladeacquired tastes”.
Varför vinet är så gott för människor är dels för dess lite söta fylliga fruktighet och inte för höga syra, men även den låga strävheten är avgörande då många människor inte vant sig vid sträva livsmedel.
I och med min splittrade syn på vinet får var del av psyket säga sitt:

Del av hjärna med passion för vin -Doften liknar utspädd skogsbärssylt, mycket enkel, fruktig och harmlös arom lika spännande som Bobs skogsbärssylt. NÄSTA!
Del av hjärna som kallas reptilhjärna -Ååh! Sötmoget fallplommon! Ta den! Ät den!!

Del av hjärna med passion för vin –Ingen terroir. Ingen druvtypicitet. Ingen komplexitet. Nada.
Del av hjärna som kallas reptilhjärna –Tror inte giftig, Näring! God söt frukt, syrligt, meera!


Del av hjärna med passion för vin -81p =

Inga kommentarer: