söndag 8 mars 2009

Beresford NV Chardonnay Pinot Noir

Detta vin är gjort enligt tankmetoden, också känd som cuve close eller charmatmetoden, vilket innebär att den kolsyregivande alkoholjäsningen sker i en trycktank. Vinet får sedan vila i tanken tillsammans med jästfällningen, som bidrar med smak och karaktär. Det färdiga vinet filtreras, får sin söthetsgrad justerad, varefter buteljering sker vid låg temperatur och under tryck. Chardonnay (60%) och Pinot Noir 40% vinifierades separat, och blandades innan den kolsyregivande jäsningen.

Fin ljus tjejigt rosa färg med något ograsiösa bubblor.
Rund doft med smultron, jordgubbar och en liten jästighet, bra men enkel.
Smakrik och något sötfruktig med krämiga inslag av smultron och jordgubbar. Inget mer.
En viss skalbitterhet ger sig till känna mot slutet. Helheten är ganska enkel men antagligen publikfriande. Känns för mycket som ett ”buissines vin” men jag uppskattar att syran balanserar den söta frukten.
Vinet väger in på 6 gram socker per liter.

85 – (124 kr är för dyrt i förhållande till kvalitén)

Inga kommentarer: