söndag 24 maj 2009

Zenato Ripassa 2006

Druvorna till Zenatos Ripassa växer runt kommunen Sant’Ambrogios kullar ganska nära Gardasjön på 250 till 300 meters höjd.
Jordmånen har inslag av lera och kalk.
Vinet består av 80 % Corvina Veronese, 10 % Rondinella, 10 % Sangiovese som kommer från i genomsnitt 25 åriga stockar.
Druvorna pressas och musten jäser och får sin malolaktiska jäsning på ståltank. Därefter väntade en kort vila i 33 och 55 hl ek botti.
Efter detta får vinet sin Ripasso och lagras därefter 18 månader på fransk och slavonsk ek.


Vinet har en ung, mörkt rödlila färg.
Kraftig, mörkt bärig doft med ett tydligt inslag av sötlakrits och torkade frukter som plommon, körsbär och mörka hallon. En sydfransk örtighet (salvia) bidrar med fina drag av geografisk förvirring. Har någon skvättat in lite Tannat? Doften är trots sin potens rätt fräsch utan syltiga tendenser och med en svagt kryddig och av frukten helt uppslukad ekfatston. Efter lite extra luftning i glaset känner jag en subtil ton av Pucko! Mmm.
Vinet känns silkigt och smakrikt när det slungas runt i munnen. Mjukt och eldigt med utmärkt aromatiskt elegant frukt och bärkänsla. Rätt dyr och välmakad smak. Vinet har en koncentrerad något sötmogen fruktighet med tydliga inslag av stora solmogna körsbär och torkade plommon.
Här finns inget stalligt, orent eller jordigt bara en fin helt integrerad fatnyans som låter frukten tala ostört. En till kritiskt punkt bör avhandlas. Syrorna! Tanninerna är ju som jag redan skrivit mjuka, mogna och lösa. Så syrorna måste bära upp all denna frukt på egen hand, och det gör dom lätt! På gränsen till hög syra slår vinupplevelsen mina förväntningar med råge.
Eftersmaken är efterhängsen och det känns nästan som om jag ätit ett sånt mjölkchocklad doppat likörkörsbär. Det här är inte svårt att gilla men KPK- värdet (Komplexitet per krona) är ganska lågt. Det här är simpelt godis! Ett vin i svensk smak.

90 = (Slår de billigaste Amaronevinerna på fingrarna när det gäller balans)

179 kr på SB. Hjo Inporterar

5 kommentarer:

Anna Ph sa...

Ett enastående vin ! Ripassa är det en dialektal variant på Ripasso?
Hälsar Anna

Miguel sa...

Zenato är de enda (vad jag vet) som använder sig av "ripassa" och inte ripasso. Det är nog inte dialektalt.
Det kan vara ett sätt att urskilja sig från mängden, jag vet inte. Kul att du gillar! Men snöa inte in ;)

Anna Ph sa...

Snöa in gör jag nog inte... är inte den sorten ! Kul att få svar, e inte blogg-typen...
Måste fråga är du från spanien... e "halvspanjorska" själv... och nyfiken som fan...!

Miguel sa...

Jag är halvt från Teneriffa, men född i sverige. Viva España!

Anna Ph sa...

Eso mismo digo yo !