Vingårdarna är grundligt arbetate med Désherbage mécanique” ”Vendage en vert” ”Effeullage manuel” Vendage a la main” ”Tri sur pied” ”Chai en gravitation” för att nämna några av de tjusiga åtgärder som behövs för att producera seriös och karaktärsfull Cot.
Un Jour har en ung och oerhört kompakt, mörkt blålila färg som man inte kan se igenom.
Doften startar inte helt oväntat knuten. En dov ton av björnbärskoncentrat och salvia har monopol på doften. Likt ett svart hål har aromerna från de 18 månaderna på ekfat helt uppslukats av frukten. Det är ändå på nåt sätt uppenbart att det finns stor komplexitet där inne i mörkret. Jag drar över vinet i min breda karaff och låter syret jobba…
En timme senare är aromerna ca 50% mer intensiva. En rundare doft med förutom åvanståeende en hel del mörk choklad och Saxhyttegubbens 100% blåbär. Fina subtila toner av fransk ek ligger och pyr i bakgrunden. (Inte helt olik en klassisk Medoc)
Smaken är intensiv och väldigt unik, vad jag vet gör man bara liknande viner i Madiran.
Jag ska börja med att skriva att Un Jour representerar en vinstil som är väldigt mycket en ”acquired taste” inga barn i värden skulle dricka detta, det smakar lite som gift!
En ung, sval och medelfyllig mycket mörk fruktighet tillsammans med ett par stopp piptobak och extrakt av bittra örter (Chartreuse), idkar våldsamhet mot min mun tillsammans med oförklarligt höga syror och tannin till en hel bag in box.
Smaker av koncentrerade blåbär, björnbär, stall, piptobak och salvia dundrar runt i munnen och ligger kvar i den stringenta och ökentorra eftersmaken. Om sådär fem år kommer vinet komma in i ett lite mer balanserat stadium och antagligen kommer det drickas utmärkt en bra bit efter år 2030. I nuläget kan det funka med lång karaffering och fet mat men vad faan, den vill ju uppenbarligen bara vara i fred ett tag till. Så låt den…
89 – idag. Ev 90-92 + med lagring. (Ett kul provningsvin eller källarmaterial. Flytande våld.)
198 kr i septembersläppet på SB. Tryffelsvinet inporterade 600 flaskor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar