torsdag 18 februari 2010

Andreas Uskalis spontana Valpolicellaattak!

Kvällens provningsherre ”Amaronetorsken” ville kontrollera om gruppen känner skillnad på dyrt, billigt och apassimento eller dubbeljäst.
Sex Valpolicellisar hälls upp i de törstiga glasen.
Sniffande och sörplande försöker vi detektera det dektektabla…








Il vino numero uno har en fin körsbärsfärg med ljusröd rim.
Doften är kryddad med enkelhet och typiska Ripassokörsbär som idag känns lite väl sura. Flera i gruppen talar om toner av kiss och nattklubbstoalätt. Speciellt när man går tillbaka till vinet efter man doftat på nästa vin. Integrerade ekfat.
Medelfyllig lite söt körsbärsfrukt med enkel kryddighet och något för låga syror för att bli helt accepterad. Mjuka lite menlösa tanniner i det tomma och tråkiga mittpartiet. Eftersmaken gör ingen glad, och bjuder en kort lite körsbärssur knorr. Låga syror, mjuka tanniner, söt frukt samt välgjort på ett karaktärslöst vis skriker ju bara storproducent i öronen på mig!
83 Poäng. Kan det vara en Ripasso, 90-120 kr, 2007 från en storproducent.

Facit: Masi Campofiorin 2006/105 kr
Jag gissar på att Campofiorin inte behöver någon vidare presentation och är precis som jag kommer ihåg den.
Alldaglig och troligen gillad av pöbeln.

Andra glaset har en mörkt brunröd färg med ljusbrun rim.
Intensiv, lite oxiderad doft med toner av tawny port, katrinplommon och russin. Lite apelsinskal fräschar upp, men räddar tyvärr inte doften. För oxiderad och sötfruktig. Ekfaten är klumpiga. Muntäckande och dessertlik smak med alldeles för mycket sötma och eld för att ord som balans och harmoni ska kunna brukas. Övermogna körsbär tillsammans med lite ekkrydda mynnar ut i en kort eftersmak med salvia och mörk choklad i subtil förening.
84 Poäng. Kan det vara en Amarone 180-240 kr, 2006.

Facit: A Amarone 2006/199 kr
”Billig” Amarone är helt enkelt sällan riktigt bra viner.

Tredje glaset har en mörkröd kärna med något brun rim.
Djup doft av bättre kaliber än föregående vin. Elegant lite svalare fruktighet av chokladdoppade körsbär samt en mörkare bärighet som går mot svarta vinbär. Inga oxidativa drag. Möjligen lite sluten och introvert för tillfället, men verkligen njutbar.
Höga fina syror, kraftigare tanninstruktur och mer ekinfluerade toner än de föregående vinerna. Torrare svalare frukt som inte har några torkade eller russinlika toner. Medellång och kryddigt deliciös eftersmak, men knappast stor. Bra!
89 Poäng. Kan det vara en lite elegantare Amarone från 2006 i spannet 250-350 kr?

Facit: Viviani Ripasso 2006/Ca 140 kr!
Jag hade definitivt övervägt att ha denna Ripasso på vinlistan om det skulle passa restaurangens stil.
Viviani äger 80 hektar en bit öster om byn Marano i classicoregionen och gör endast 50,000 flaskor i total produktion. tyvärr är hemsidan bara på Italienska. Och Importören Wine Group Sweden AB har tydligen ingen hemsida?

Fjärde glaset ger en mörkröd färg med begynnande mognad i rimmen.
Intensiv och lite stickigt kryddig doft med torkad salvia och mörk choklad. Några pinjenötter vågade sig fram mot slutet. Ger ett lite svalare och reduktivt intryck.
Fyllig och mörkt körsbärsfruktig med unga lite bitigare tanniner och viss eldighet. Inte lika söt som andra glaset, utan mer balanserad och behaglig i munnen. Russin, integrerad ek och en lite espressooljig eftersmak.
91 Poäng. Troligen en Amarone från ett bra lite svalare läge. 300-400 kr?

Facit: Begali Monte Ca Bianca 2004/Ca 649 kr
Ägarna Giordano och Tiliana har bland annat vingården Monte Ca Bianca, där man plockar frukten till vinet. Totalt har dom 8 hektar mark i classicoregionen.
Amaronen är lagrad ca 4 år på barrique och andra typer av större ekfat och ingredienserna lyder 40 % Corvina, 35 % Corvinone, 20 % Rondinella, 5 % Oseleta.
Vidare har vinet erhålligt 3 Bicchieri av Gambero rosso.

Importeras av lilla VinoScelto Bestcellar Import

Femte glaset har en mörk brunorange färg med ljusbrun rim.
Intensivt kryddig och maffig doft packad med lager av olika torkade frukter som plommon, fikon och körsbär men även en hel del djup ek, som ändå ligger i balans.
Alltså en väldigt bra, seriös och tveklöst dyr smak med mycket av allt. Hög alkohol som bidrar med läckra sensationer av chokladdoppade spritindränkta körsbär. Inte en påtagligt sötfruktig Amarone utan något torr i stilen. Lång härlig eftersmak som ligger kvar och påverkar mina redan något avdomnade smaklökar. Kvällens bästa.
93 Poäng. Amarone 2002 i 400-550 kronorsklassen?

Facit: Viviani Amarone della Casa Dei Bepi 2004/748 kr (nr 74922)
Skitbra vin, men jag bli ändå inte särskilt berörd. Just nu tycker jag att Amarone är rätt trist. Viviani äger 80 hektar en bit öster om byn Marano i classicoregionen och gör endast 50,000 flaskor i total produktion. tyvärr är hemsidan bara på Italienska. Och Importören Wine Group Sweden AB har tydligen ingen hemsida?

2 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Jag provade mig igenom Vivianis sortiment för ett tag sedan. Även om deras Amarone-viner var imponerande så föll jag mest för deras enklaste Valpolicella. Elegant, livfullt, väldigt charmigt och ett superbt matvin. Kul om man plockar in det till Sverige. Tyvärr är det alltför ofta som importörerna väljer att enbart ta in prestigevinerna från Valpolicella. Genuina bruksvalpolicellor är däremot rätt ovanliga i sb's sortiment

Miguel sa...

Elegant och charmigt låter ju gott, jag håller ögonen öppna (: