Efter handplockning, ståltanksjäsning och en 4 dagars maceration fylldes 80 % av vinet i ekfat som använts en samt två gånger innan. Resterande vin fick mogna på 800 liters Slavonska Botti.
Färgen är kristallklar med en ljus burgundisk körsbärsfärg i kärnan som drar mot orange i rimmen. Tecken på viss mognad.
Doften är verkligen ett litet inlägg för sig med sina parfymerade toner av rosor som ligger i den nypon, och hallonaktigt svala men helt mogna frukten. Bakom frukten prasslar mjuka och helt integrerade toner av sandelträ och smörkola. Lite animaliskt godis i form av läder breddar dofttavlan ytterligare. Ibland undrar jag varför folk hellre köper två flaskor av nån kokt jävla syltspya från Australien för 65 kr när det finns såhär rena och personliga viner för 129 bagis.
Smaken är lätt och elegant men med en stor intensitet av svalt odlade röda bär, lite plommon och körsbär. Höga långa syror och mjuka lite sandiga tanniner tillsammans med den intensiva något parfymerade frukten gör detta till ett enkelt vin att matcha med mat. I min fantasi vore det gudalikt med en lite lättare vitvins risotto med salta köttchips på harsadel, trumpetsvamp, svart tryffel och smält reggiano parmesan. Serverat på en liten vit tallrik och garnerat med röda rosblad och ett skum på hallonvinäger för doftspeglingen.
Eftersmaken är lång och sensuell med blommig parfym, hallon och vissa kryddigt animaliska mognadstoner som kommer växa sig starkare och starkare för varje år. En vacker La Tense precis som den ska vara!
89 (90) P
1 kommentar:
Haha, jag sitter och skrattar högt och gråter av skratt. Jag har också frågat mig exakt samma sak, varför folk är villiga att pröjsa 65 spänn för sylt när man kan lägga på några tior och få ett riktigt vin istället. Din formulering är lite grövere men betydligt roligare, kul.
Matte Lager
Skicka en kommentar