Artadi Viñas de Gain 2007 (nr 75091) 229kr
2007 har av Consejo Regulador bedömts till ”Muy Bien, Very Good” Dvs inte Excellent, men bättre än Good. Här väljer Juan-Carlos ut stockar som är äldre än 25 år och tanken är att göra ett vin med perfekt balans mellan röda bär, krydda och fatkaraktär. Detta är Artadis ”Entry level”, gjort på de yngsta stockarna. Artadi jobbar bara med Tempranillo till de röda vinerna.
2007 har av Consejo Regulador bedömts till ”Muy Bien, Very Good” Dvs inte Excellent, men bättre än Good. Här väljer Juan-Carlos ut stockar som är äldre än 25 år och tanken är att göra ett vin med perfekt balans mellan röda bär, krydda och fatkaraktär. Detta är Artadis ”Entry level”, gjort på de yngsta stockarna. Artadi jobbar bara med Tempranillo till de röda vinerna.
I glaset skvalpar en modern uppenbarelse. Medelintensiv mörk plommonfärg med bred lilaröd bård. Doften är faktiskt omöjlig att härleda till Rioja. Näsan slås först av en saftig men fortfarande lite återhållen cocktail med plommon, björnbär och körsbär. En skvätt köttsaft, peppar från norra Rhone och Garrigue från södra resulterar i en rikligt fövirrande liten upplevelse. De franska ekfaten har i detta fallet inte avgett antydan till vanilin och är föredömligt integrerade och visst finns här en lite rökig jordighet, min doftkrok på Viñas de Gain -07. Jag har provat en hel del seriös Rioja på senaste tiden och är utan tvivel bortskämd med vielles vignes, stora årgångar, prestigeviner och liknande flytande dekadens men att Parker brukar langa 92, 93 och 94 till Viñas de Gain är märkligt. Kanske blir det leverans i munnen?
Paletten får en saftig och medelfyllig liten fruktkorg, med plommon, svarta vinbär och körsbär i toppen. Friska syror skvallrar om druvmaterial från Alavesa och intesiteten i frukten, ungdomligheten, de något stjälkiga tanninerna och kryddiga franska fat gör detta omöjligt att ta för en klassisk Rioja. Vinet är verkligen lyckat! Balans mellan komponenterna, typisitet och komplexiteter i form av en blommigt parfymerad eftersmak med lite rått kött, och syrahpeppar…
90P (Stoppar faktiskt gärna undan någna exemplar i 2-6 år)
90P (Stoppar faktiskt gärna undan någna exemplar i 2-6 år)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar