måndag 17 maj 2010

Les Jamelles Mourvèdre 2007









Mourvedre/Monastrell/Mataro från ”The oxford companion to wine”:
Druvan kommer ursprungligen från Spanien. Möjligen i närheten av Valencia där byn Murviedro ligger. Många tror att druvan framförallt odlas i södra Frankrike men sanningen är att det odlas galet mycket mer Monastrell i Spanien (ca 63,000 Ha) än i Frankrike (ca 7,600 Ha).
Vinserien Les Jamelles (sydfranska endruvsviner)produceras av Badet Clement & Co. Mourvedren är köpt från en 15 år gammal vingård belägen vid Medelhavet, nära Narbonne. Jorden består av lera, kalksten och Schiffer. Två olika vinifieringsmetoder används; 80% av det färdiga vinet har macererat i cirka 3 veckor, tills jäsningen är klar. Resterande 20% av druvorna har man jäst okrossade. En viss del av vinet har även legat på ekfat. Enligt importören Chris-Wine har vinet varit rankat bland de 100 bästa Vins de Pays från Frankrike.

I glaset är vinet oväntat opakt och koncentrerat. Rimmen blir mörkröd.
Med första glaset (Stort Bourgogne) upplevdes vinet slutet och oerhört enkelt. Efter en liten Remontage i ett lämpligare Orrefors Primör bjuder vinet en varm björnbärsfruktig kärna med några blad sydfransk Garrigue, framförallt lavendel . Ingen ekfatskaraktär, däremot en angenäm rökighet och lakritskaraktär. Smaken är medelfyllig, trots den koncentrerade färgen. Örtigheten slår igenom rejält i paletten som har mjuka tanniner och skarpa syror. Har man möjligen delvis avbrutit Malo för att få en upplevelse av högre syra? Björnbären visar här upp sig från en något grön sida men är ändå härligt juiceiga. Saknar lite stamare tannin men annars är vinet utmärkt! Ung och kryddig mörk frukt med bra intensitet och oväntad friskhet. Ingen Mourvedresylt - detta är riktigt gott.
87P

Inga kommentarer: