måndag 3 maj 2010

Sex grymma Riojor från tre olika decenium och två millenium

Marqués de Cáceres etablerades på 70-talet av Enrique Forner, en spanjor som levde i Frankrike, hans familj äger fortfarande Ch. Camensac i Bordeaux. Första vinet kom ut 1975 så detta är deras 6:e årgång. Bodegan ligger i Cenicero 20 kilometer från Logrono i Alta. 40,000 Ekfat och 10,000,000 Flaskor gömmer sig i källarna. Oenolog är idag Michel Rolland, som såklart gör bodegans moderna viner (Gaudium och MC)
Gran Reservan består till största delen av Tempranillo och är lagrad 26-28 månader i Franska ekfat. Vi provar 1981:an och jag skriver inte något om den då jag tycker att den peakat för cirka 10 år sedan. Tunn frukt och träig eftersmak.




Bodegas Montecillo ligger i Fuenmayor öster om Logrono.
Köptes 1973 av OSBORNE och vinmakaren heter såklart Maria Martinez sedan 1975.
Montecillo äger ovanligt nog inte egna vingårdar och köper druvor från gamla stockar på höga höjder. Maria köper inte druvor som inte lever upp till hennes kvalitetsnivå.
Det blev således inget vin de dåliga åren 1992, 1999 och nästan inget i 2002.
Montecillo köper sina ekplankor på ekaktioner i Frankrike och lagrar dom i 2 år.
Låter sedan sina ”Coopers” göra ekfat av dom.
Montecillos ek är helt orostad. Hon vill inte ha söta karamelltoner i vinerna.
En annan sak som utmärker Montecillo är den långa ekfatslagringen/flasklagringen innan försäljning. Maria Martinez säger att alla (även billigaste Crianzan) mår bra av att lagras minst 5-7 år av konsumenten.
Montecillo 130 Gran Reserva 1994 (nr 88875) 439kr
Druvorna till vinet som tagits fram för Bodega Montecillos 130 års jubileum kommer från en vingård i Rioja Alta som är belägen 800 meter över havet. Medelåldern på stockarna är 65 år och skördeuttaget är extremt lågt, cirka 5 hl/ hektar. (Man får enligt lag ta ut 6,500 kilo druvor per hektar) Jäsningen har skett vid en konstant temperatur av 20°C och skalen har fått macerera i musten under 32 dagar. Vinet genomgick malolaktisk jäsning och fördes sedan över till franska ekfat för mognadslagring under tre och ett halvt år (48 mån) Lagringen på flaskan påbörjades i juli 1999. Alltså ytterligare cirka fem år innan vinet lanserades 2004.
Medelintensiv lite dimmig färg med orangeröd rim.
Härligt intensiv doft med tranbär, lingon och syrliga körsbär i perfekt mognad. Sublit ek är helt integrerad i vinet och bidrar mest med läder och mjuka bruna kryddor. Svag vaniljton och inte en kräfta så långt ögat når. Mjuk intensitet!
Vinet ligger skönt i munnen och har stor kropp trots mognad, verkligen i ett perfekt stadium där tanninerna mjukat upp ordentligt (silke), frukten har torkat lite och faten blivit ett med helheten. Komplexiteter med animalisk karaktär och med mer fokus än bredd. Lång eftersmak med röd lakris, russin, torkad basilika och tomatpure. Kan det bli mycket bättre?
93P

Bodegas Perica ligger i San Ansensio, Alta. (2,5 mil väster om Logrono) Perica äger mer än 120 hektar vingårdar på Najerilla flodens vänstra strand. Ca 500 meter över havet. Medeltempeaturen i mesoklimatet är 14 grader.
Perica Oro Reserva Especial 1998 (nr 81855) 399kr
Detta är bodegans enda prestigevin. Av årgång 1998 blev det 9,300 flaskor, denna är flaska nummer 2,917. 95% Tempranillo, 3 % Garnacha, 1 % Mazuelo och 1 % Graciano från stockar som är över 50 år gamla. Maceration och jäsning på ståltank med regelbunden ”pumping over” sedan lagrat på Allierfat i 18 månader och klarat med äggvita.
Intensiv röd färg med svag mognad i rimmen.
Fruktintensiv doft med plommonkoncentrat, bigaråer och björnbär. Tydlig fatrostad karaktär som breddar aromerna med kaffe och mörk choklad. Härlig fräshör som av mynta. Något påminner även om violer.
Stor maffig fruktattak med svag mognad som har mjukat upp tanninerna. Aromatiskt känns vinet yngre än vad det är. Härlig fruktsöt smak med rostade nyanser av kaffe och choklad. (Rioja möter Amarone) De mogna bären känns inte bara i aromatiken och koncentrationen utan även i den något för låga syran. Vinets enda minus.
91P


Bodegan CVNE (Compania Vinicola del Norte de Espana) grundades 1879 i Haro av de två bröderna Raimundo & Eusebio Real de Asúa. CVNE eller Cune, som det kallas är idag kontrollerat av femte generationen av samma familj.
Alexandre-Gustave Eiffel designade Cunes vinkällare vid sekelskiftet. Den innovativa konstruktionen gav källartaket väldigt stor stabilitet.
1915 skapades Spaniens första vita vin med ett ”Brand name”. Vinet heter Monopole.
På 1920-talet lanserades Vina Real, som med stor utvecklingspotential på flaska, blev mycket populärt. I samma veva lanserades vinserien Imperial, en av de största namnen i Spanien.
1989 uppdaterades vineriet och Cune var först bland de stora vinerierna i Rioja med att bara använda sig av gravitationen när man hanterar druvjuicen. Man tar hälften av druvorna från sina egna vingårdar och andra hälften köper man in från kontrakterade odlare.
Imperial Reserva 2001 (nr 75511) 239kr
Imperialserien görs på druvor från staden Villalba I Rioja Alta. (5 kilometer nordväst om Haro) Skörden som i årgång 2001 består av Tempranillo 85 %, Graciano 10 % och
Mazuelo 5 % plockas i 30 kilos lådor och kyls ner några timmar före fermentationen för att motverka oxidation.
Jäsningen skedde på en kombination av ekliggare och rostfria ståltankar. Och vinet lagrades i både Fransk och Amerikansk ek i två år.
Intensiv röd färg med något brun rim.
Detta kan vara bland de mest parfymerade röda vin jag doftat på. Som att gå in i ett växthus med violer, lavendel och andra blommor. Fantastiska röda frukter och bär med hallon och körsbär i huvudrollerna. Svag ekfatskaraktär med en gnutta vanilj. Väldigt balanserad och sensuell, påminner om Pinot Noir. Vinet har en frisk maffig kropp men är inte lika bombastisk som Perican. Men här finns istället intensitet, komplexitet och terroirkaraktär. Typiskt vin från norra rioja. Tanninerna har verkligen rundats av och vinet befinner sig i en perfekt mognad där komplexiteter från lagringen kommer fram, men utan att frukten börjat tappa. Även i smaken går år Pinot Noir med liknande aromatik och struktur. En av de finaste Riojorna hittills.
93P


Efter att år 1860 varit på resa i Bordeaux och blivit inspirerad, tog Don Camilo Hurtado de Amézaga, dåvarande Marques de Riscal, med sig idéerna om hur man gör kvalitetsvin hem till Rioja och började bygga områdets första moderna bodega. Den främsta innovationen var att man slutade lagra vinet på stora lerkrus och istället började lagra det på ekfat – en lagringsmetod som snart skulle bli Riojas särskilda adelsmärke. Än i dag är Marques de Riscal en av de högst rankade producenterna i Rioja, och man gör ett av de mest lagringståliga reserva-vinerna. I deras källare vilar tiotusentals flaskor med årgångar ända tillbaka till 1800-talet. Man äger själv 200 hektar vingårdar och köper in druvor från ytterligare 950 hektar. 85% tempranillo, 15% övriga.
Baron de Chirel Reserva 2002 (nr 83832) 449kr BS Nigab
Baron de Chirel skapades första gången 1986 och är ett resultat av ett experiment där man endast använder druvor från gamla vinstockar. (över 40 år)
Ett vin som produceras i mycket begränsad upplaga och som speglar de typiska vingårdarna runt Maques de Riscal. Druvorna skördas för hand och sorteras ytterligare en gång på sortersingsbord s.k. ”Trie”. Detta var Riscal först med i Rioja.
Efter vinifkationen, som sker utan några speciella tekniker får vinet lugna ner sig 20 månader på Amerikanska ekfat
Mörk och mycket intensiv röd färg med bruna reflexer.
Stor fruktig doft med tydligt rostad fatkaraktär. Mörka bär och plommon, en kryddig nästan pepprig intensitet med lite choklad. I samma stil som Perican.
Intensiv och fyllig smak, med rostade fat, plommonkoncentrat och kryddighet. Tanninerna känns yngre och är kraftigare än de tidigare vinerna, men har defenitivt fått viss avrundning. Något högre syra som balanserar frukten fint. Dock gillar jag Pericas personlighet mer. Tveklöst ambisiöst, men berör mig inte just nu.
92P


Bodegas Muga ligger i Barrio de la Estation i Haro.
Speciellt med Muga är att vinerna aldrig från se en ståltank så länge dom lever. Macerering och jäsning på stora ekliggare, lagring på ekfat. Muga gillar ek. Och bland faten kan man finna exemplar från Allier, Troncais, Jupilles, Ungern, Ryssland och USA. Muga exprimenterar också med Spansk ek! Klimatet i denna del av Alta påverkas av svala fuktiga vindar från Atlanten (Maritimt) och varma torra vindar från den Spanska platån (Kontinentalt) och Medelhavet (Medelhavsklimat). De leriga kalkjordarna med inslag av järn sätter också sin prägel på vinet.
Torre Muga 2005 (nr 73710) 499kr
Fermentrionen sker i 10.000 kilos tunnor, utan temperaturkontroll. Helt naturligt, det vill säga spontant utan jästtillsats. Macerationen med skalen sker uppåt en månad. Vinet är lagrat i 18 månader på nya franska ekfat. Och sedan 6 månader på 16.000 liters tunnor. Vinet klaras sedan med äggvita
Fullständigt opak, blåröd färg.
Intensivt koncentrerat fruktigt vin, med ett koncentrat av skogens mörka bär. Knappast återhållen eller sluten men något för fokuserad i doften. En tung bärig aromatik och lakrits. Oerhört koncentrerad och intensiv fruktfokuserad smak med unga sträva tanniner. Bakom frukten döljs en röd blommighet och rostade franska ekfat. Tuggreflexerna går igång..
Syran håller upp den mörka frukten hela vägen och eftersmaken är lång och fruktigt bombastisk. Inte riktigt redo att poppas..

92P (94P om 7 år?)

Inga kommentarer: