Druvan härstammar troligen från mellersta Loiredalen, och det är som för så många andra druvor i dess ursprungsområde som de visar upp hela sin potential. Efterfrågan runt världen är låg (Även i Frankrike) och priserna är som ni ser här nedan relativt låga.
Vouvray Tête de Cuvée NV (Domaine du Clos de'l Epinay)
Äger 16 hektar stockar på en med en medelålder av 30 år i en kalkstensrik jordmån.
Producerar totalt 100.000 flaskor.
Förvånansvärt djupgul färg.
Fräsch guläpplig doft som till en början är lite sluten, vid en temperatur på ca 12 grader släpper vinet ifrån sig sin brödiga autolys. En fetare stil än champagne i motsvarande prisklass i munnen. Hög syra och mineralitet balanserar den feta stenfrukten fint, den lite oljiga eftersmaken domineras av svala gula äpplen och stenfrukter. Riktigt bra för 185kr! 87P
Vouvray Sec 1969 (Bourillon d'Orleans)
Grundat 1921 av Gaston Dorleans. Vingårdarna, som uppgår till 20 hektar, ligger på de bästa sluttningarna vid byn Rochecorbon. Man kallar inte vinerna ekologiska eller biodynamiska men man försöker framställa sina produkter så naturligt som möjligt, till exempel så använder man krossade vinrankeskott istället för konstgödsel och man reducerar skördarna kraftigt för att få koncentration och karaktär åt vinerna. Man skördar ofta sist av alla. Domaine Bourillon tillverkar både extremt torra och ädelsöta viner. 160.000 flaskor total produktion Gul, ljus citronfärg med vattenklar rim. Komplex, mycket udda doft med vingummi, tjära, petrolium, marmeladkulor och omogna äpplen. Torr och stramt fruktig smak med lite lättare kropp och mycket intensiva och udda smaker av gröna och gula vingummin, gula äpplen, semla, kvitten, havtorn, omogen mango och hjortron. Syran är hög och avrundad, och precis som väntat var vinet oerhört integrerat och behagligt i munnen. Den spännande eftersmaken upplevs lite oljig, precis som förra vinet. Känns oförskämt fräsch trotts att den kommer från året då Armstrong satte första foten på månen. Bör kunna lagras i 30-40 år till! 91P |
Brazilwood Chenin Blanc 2008
Vinet är producerat av Miolo Wine Group och kommer från torra regionen Vale do Sao Francisco i nordöstra Brasilien. På mindre än 10 grader söder om ekvatorn kan vinstockarna skördas två gånger om året! Detta är verkligen tropiska vinodlingar och konstbevattning är oftast nödvändig. Chenin Blanc är ovanlig i området och lever här i totalt motsatta förhållanden än i Loire.
Lite grågul färg.
Diskret tropisk doft, med vingummin, lichie och mango.
Rätt lätt men helt behaglig smak med en lite parfymerad ton. Frisk syra och mellanfet textur, en viss bitterhet i eftersmaken. Hel ok. 83P
Mörk, gyllengul färg som ser ut som ett senskördat vin.
Söt men ändå stram doft med mogna stenfrukter, annanas och vingummi. Fin, lite senskördad riesling på näsan. Lite oväntat är smaken helt snustorr och med mycket hög syra och relativt fyllig smak. Stor mineralitet som påminner om ostronskal. Lite bokna äpplen i eftersmaken. Hög koncentration som bärs upp av en balanserande och väldigt hög syra. Vansinnigt gott, och med en lite oxidativ ton som inte fanns i 69:an. Jag undrar om 94 var lika varmt i Loire som det var i Sverige? 90P
Rijk's Private Cellar Chenin Blanc 2007
Från Tulbaghdistriktet I östra Coastal Region.Tulbagh är inramat på tre sidor av Winterhoekbergen. I detta amfiteaterliknande distrikt ligger morgnarnas svala luftar kvar extra länge. Jordarna, olika exponeringar mot solen och höjden över havet varierar oerhört mycket. 40 % av vinet kallfermenterade i rostfritt och fick ligga med jästfällningen i 11 månader utan malolaktisk jäsning. Resterande del av musten jäste på en blandning av nya och använda 300 liters ungerska och franska ekfat. Denna del av vinet lagrades sedan 11 månader i faten. Både vild och kultiverad jäst används.
Guldgul relativt koncentrerad färg.
Stor chardonnaylik doft med tydliga ekfat och varm, lite parfymerad stenfrukt. Fint.
Stor, koncentrerad smak med bra intensitet och mogen kärnfrukt. Trott tydliga ekfat och fet textur, är vinet ändå balanserat och vansinnigt välgjort. Vinet är väldigt välgjort. Riktigt imponerad över hur man har lyckats få ihop ekfaten med frukten, som i sin tur lyfts och får en spotlight på sig av syran i eftersmaken. Grymt jobbat. 90P
Bogle Chenin Blanc 2008
Från Clarksburg en bit öster om North Coast och Napa Valley. Oekad.
Mycket ljus lite grå färg.
Mycket sauvigonlik doft med krusbär och fläder. Enkel. Och eftersom jag vet att det är tillåtet att tillsätta upp till 15% av en annan druva, så misstänker jag att Sauvignon har ett finger med i spelet.
Frisk och fräsh ung smak med lite sötma som balanserar syran. Alldeles för enkel smak för priset men ganska god. Faktiskt en väldigt ren smak som man bara inte kan ogilla. Mogna äpplen och päron.
83P
Moulin Touchais 1971
I Anjou som traditionellt tillverkar söta viner blir det allt vanligare med koncentrerade torra viner som de från Savennieres, norr om Loirefloden. Moulin Touchais är inte ett av dessa. Utan istället en prototyp av en söt Anjou, från det cirka 1400 ha stora området Coteaux du Layon i sydöstra Anjou.
Allt började när vinbonden Touchais slog sig ner i området år 1797. Åren gick och familjens välstånd ökade i takt med skördarna. Rött och rosé såldes undan, men det söta cheninvinet lade man på lagring i källaren där blev det liggande. Det blev ju bara bättre med åren, visste man.
Från generation till generation gick källaren i arv och vid andra världskrigets utbrott rymde två källare över en miljon flaskor av samma vin. Med kriget hotande murades källarna igen.
Det skulle dröja ända till 1970 innan muren revs och ytterligare nio år innan den hemliga skattkammaren avslöjades . Källaren är världens största om du ser till att här finns ett enda vin. I en labyrint av gångar ligger Moulin Touchais i en ofattbar mängd och med enstaka flaskor från 1823.
Tillverkningen går till såhär: En femtedel av druvorna plockas 80 dagar efter blomningen, för att ge den syra som behövs för att göra vinet odödligt, men som samtidigt gör det omöjligt att dricka innan det uppnått tioårsåldern. Och resten består av övermogna, men icke botrytisangripna druvor som skördas 120 dagar efter blomningen. Vinet görs numera bara de år då kvaliteten är på topp. Normalt får endast en av tre skördar godkänt, resten pytsas in i den övriga vinproduktionen.
Mörk lite röd bärnstensfärg.
Koncentrarad och söt doft med punsch och mogna äpplen. Kola och toffie tittar fram när temperatuten höjs i glaset. En nötighet.
Mycket koncentrerad och simmig smak med intensiv, mycket intensiv smak av bokna äpplen, arrak, marsipan, dammsugare och mognadstoner av färska kantareller. Mycket balanserat och i ett oerhört skönt stadium. Syran är såklart hög men upplevs helt avrundad och integrarad i helheten. Fräscht! 93P
Bablut Noble 1998
Domaine de Bablut ligger i Coteaux de L Aubance, ett kalkrikt 180 ha litet område norr om Coteaux du Layon i Anjou. Aubance och Layon är två bifloder till loire, söta viner hör till specialliten för båda regionerna och speciellt Coteaux de L Aubance verkar ha invaderats av oerhört talangfulla vinproducenter.
Familjen Daviau odlar sina druvor ekologiskt och deras ”Noble” är såklart gjord på botrytiserad Chenin Blanc.
Medelintensiv bärstensfärg.
Simmigt söt doft med toner av lussebullar, russin, maskrosor och torkade persikor. En julig känsla.
Mycket söt smak med en unik och personlig karaktär av saffran, söta stenfrukter och honung. Alkoholen framträder mer än i Touchais och helheten är även lite klibbigare. Rörsocker och rom i eftersmaken som mynnar ut i en långsam kavalkad av olika sorters sötma. 90P
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar