fredag 23 oktober 2009

Rosso di Valtellina 2006 (Plozza)

Endast två kilometer från den Schweiziska gränsen och ca 4 mil söder om St. Moriz ligger Tirano. En alp by i Valtellinadalen som i sin tur lokaliseras i norra Lombardiet.
Grunden till vinodling lades här för mer än 2000 år sedan, då en 2500 km lång terrass byggdes för att möjliggöra vinodling i den branta dalen. Dessa terrasserade vinodlingar är de största i världen och omöjliggör bland annat mekaniska skördar.
Plozza är en av de största producenterna i regionen och drivs av gamle vinmakaren Marco Zanolari och hans son Andrea Zanolari. Vid sin sida har de Andrea Galli som är ansvarig vinmakare.
Deras Rosso di Valtellina framställs på 100 % Nebbiolo och lagras ett år på ekfat varav 95% består av stora Chestnut-fat (Kastanjeträd) och 5% på 1-2 år gamla barriquer.
Vinmakaren rekommenderar förövrigt att vinet konsumeras inom åtta år.

Nebbiolo från Valtellina är ofta slanka, sura, torra och rejält kärva. Det vill säga motsatsen till vad svenskar bruka tycka är ett gott rödvin. En prototyp av ett äckligt rödtjut säger en av mina stackars vänner. För mig som är en sucker för syra och tannin är det en tvärt om, men de passar bäst till mat. En fet alpsalami känns sjukt rätt!

Färgen är ljusröd som en Bourgogne.
Doften lätt fatig men inte ekig, kastanjeträden sätter en högst subtil och vansinnigt intressant prägel på vinet. Nypon, svarta hallon (finns visst) och lite lakrits finns även att hämta. En lätt och nästan lite mintfräsch, nyanserad doft och växer till sig något i glaset och påminner om små torra körsbär efter nån timme.
En underbart stram attack med friskhet som deklarerar världskrig mot mina syrareceptorer. Lätt frukt som domineras av kryddiga fat, någon ospecifierad bitter ört massa små svarta körsbär, hallon och lingon. Stävheten håller ett facistgrepp om min tunga även efter vinet gjort sitt. En blommighet som av rosor ligger kvar och parfymerar min misshandlade mun. Jag kan bara inte sluta le. Jag gillar. Skarpt!

88+ (Valtellina är kanske lite som Italiens Beaune?)

Kostade 99kr i oktobersläppetSB. Divine importerar.

4 kommentarer:

Tomas sa...

Jag gillade också detta vin som fick inviga mina nya bourgognekupor från Spiegelau. Vinet sjöng fint med en boeuf bourgignon.

Miguel sa...

Jag dricker faktiskt också oftast nebbiolo i bourgognekupor. Kul att du gillar Valtellinan!

Italienska viner sa...

Härligt att det finns fler tannintalibaner därute - more power to us!

Trevlig blogg det här, fin blandning av allt möjligt intressant.

/Patrik

Miguel sa...

Roligt att du gillar bloggen, Italienska viner har vart på min läslista ett tag nu. Måste prova mer Barolo!