onsdag 9 december 2009

Palo Cortado, Oloroso, Moscatel och PX hos Mumix i Grythyttan


Lustau Dry Palo Cortado VOS

Denna Palo Cortado VOS (Very old sherry) är verkligen något extra till din feta och tunt skivade Pata Negra eller Monte Enebro ost.
Systembolaget köpte 72 flaskor av Hjo Grosshandel, som släpptes på SB i december 2007 för 799kr/75cl flaska, men eftersom ingen köper sherry för 799kr nedsattes priset till 639kr för att inte ha för stora lager.
Detta säger något om hur "Under the radar" exklusiv sherry är!



Mörkt bärnstensfärgad med en rim som drar år mörkgrönt.
Extrovert och innehållsrik doft som verkligen bombar doftcentra med komplexa sammansättningar av söta torkade dadlar, fikon och medicinska örter.
Smaken ger mig i sin maffigt muntäckande viskositet och struktur ovanliga associationer till havet med tång, tjära och möjligen Islaywhisky.
Snustorr, med syror som upplevs högre än vad de är och en härligt lång och rostat nötig eftersmak med fina eknyanser och komplexiteter i ordets sanna oinflatoriska form. Självklart tydligt oxiderad.
Äkta Palo Cortado blir till av en slump. Om "Flor" självdör på en Fino flyttas det aktuella fatet till en solera för Palo Cortado. Vinet har således både lagrats "biologiskt" och "oxidativt"
Ynka 8 Fat eller 2400 flaskor producerade av denna i genomsnitt 20 åriga Sherry (VOS)
93 P =

Gonzalez Byass Apostoles Palo Cortado Muy Viejo 30 Years

Soleran Heter "Apostoles" och startades 1862 till Drottning Isabel II av Spanien ära, för att minnas hennes besök till vingården.
Denna PC är i genomsnitt 30 år och har fått betäckningen VORS (Vinum Optimum Rare Signatum) som garanterar just detta, (med hjälp av kol-14 metoden).
Vidare så måste ”El consejo regulador de la denominación de origen Jerez-Xéres-Sherry” eller kvalitetskontrollorganet i Jerez komma fram till av vinet är av exceptionell kvalitet för att få bli en VORS.

Mörkare men i övrigt mycket likt förra vinet i färgen.
Doften är möjligen än mer intressant är föregående vin. Pomerans ger mig årstidspassande juliga vibbar och tillsammans med bedårade toner av rostade röda äppelskal, fruktsötare aromrikedom och tydligare ekfatskaraktär gillar vi Gonzalez Bs ansträngning mer än Lustaus.
Observera att ekkaraktären är så oerhört integrerad med den söta frukten och dess oxidaktiva mognadstoner att man inte riktigt vet vad som är vad.
Den gamla klyschan att ord inte räcker till är inte långt från att komma i bruk.
95 P +
(Kostar 399kr (Nr 89114) och är i enhetligt beslut av samtliga 11 närvarande ett något bättre vin är Lustau Dry Palo Cortado VOS)

Alvear Oloroso Asuncion

Detta är ingen Sherry utan en Pedro Ximenez baserad Oloroso från Montilla.
Bodegan Alvear grundades redan 1729 och är en av Montillas kändaste producenter.
Vinet har fått en lång oxidativ lagring i Solerasystem precis som i Jerez och väger in på 29g/l socker.

En ljusare nästan beige färg möter oss.
Doften är tydligt oxiderad och domineras av rostade mandlar och torkade persikor.
Smaken är Olorossotypisk och jag fick inga indikationer på att det inte var en palomino i glaset. Smaken är nästan halvtorr och både koncentratrerad och deliciös men jag måste erkänna att vinet bleknar i jämförelse med tidigare storheter :/
Robert Parker får sammanfatta den här gången.
87 P =

189 kr (242 kr) REA på Beställningssortimentet och importeras av Vingruppen

"The extraordinary non-vintage Oloroso Asuncion is a medium dark amber-hued, dry, rich, intense effort displaying an amazing perfume of walnuts and honey. Full-bodied, dry, powerful flavors linger on the palate. It is a steal at this price. Drink it with sushi or any number of tapas dishes. The light to medium amber-colored non-vintage Oloroso Asuncion, believed to be from a 12-year old solera, it is super-fragrant, dry, and intense. "
-Rated 93, Robert Parker's Wine Advocate


Lustau Emilín Moscatel Superior Solera Reserva

Förenklat kan man säga att vinet är gjort på soltorkad Moscatel som jästes och fortifierades till 17% Alc, sen hälldes vinet in i en Moscatel Solera.
Jag måste bara säga att jag finner det oerhört irriterade att Lustau nästan inte skriver något alls på sin hemsida om sina produktionsmetoder och lagringstider med mera. Med så unika metoder som man använder borde man ju vilja visa upp sitt kulturarv och upplysa sina konsumenter om sina produkters unika position i vinfaunan.
Tror dom att vi inte är intresserade kanske? Jag misstänker att det är dom själva som bidrar till sina produkters kroniska underprisning. Utan kunskap bland oss konsumenter betalar vi inte ett högt pris! Vem hostar upp 100.000 kr för nån gammal Ch Pétrus utan att veta vad Pomerol är?

Vinet har en klar och brunt guldig färg med tydliga mognadstoner.
Doften är fullständigt unik, med en intensivt aromatisk doft av röda äppelskal, mogen Moscatel och soltorkad gul frukt.
Henrik Heed yttrar i sin djupaste koncentration ordet ”tomatpuré” och samtliga 11 deltagare väser ut ett rungande JAAA!! Ovanligt detta. Orlando Acosta lyckas inte riktigt släppa tomatpuré mysteriet på hela kvällen, och beter sig underligt och misstänksamt.
Det mest fantastiska med smaken är den vackra balansen mellan syra och sötma, vilken knappast är kotym i Moscatel där sötman ofta tar överhanden. Smaken är annars väldigt viskös och lägger sig som ett rött äppeltäcke på tungan och i hela munhålan innan den sväljs i ett ögonblick av barnslig lycka. Verkligen en fantastisk Moscatel!
93 P +
(Prova till söta desserter med inslag av torkad frukt, nötter och choklad eller julgodis och olika sorters glass)

299 kr i BS och Hjo Grosshandel importerar

Gonzalez Byass Noe (VORS)

Denna gamla (30 år i genomsnitt) PX väger in på hela 400g socker per liter och är gjord på soltorkade Pedro Ximenez druvor från Jerez Superior.
Efter fermentationen och uppspritningen går vinet in i ett Solerasystem som heter "Nectar" sedan förflyttas vinet som nu heter "Gonzalez Byass Nectar" till en Solera vid namn "Noe", när vinet har gått igenom "Noe" säljs det som Gonzalez Byass Noe. Det ska även tilläggas att det bara kommer ut förargelseväckande få flaskor, förargelseveckande sällan ur denna solera.

Mörkbrun färg med svarta nyanser. Visköst som rinnig sirap.
Doften är dessertlik och väldigt kaffeinfluerad (Kaffesyrup). Mörk chokladmousse och svarta russin kommer inte långt efter. Ekfaten är vansinnigt integrerade med helheten och det är så klart ett oerhört charmerande vin att dofta på. Lite romrussin också! möjligen lite endimensionellt.
Smaken är så söt som ett vin kan bli, men åldern gör att socket blir något mindre sött av nån oförklarlig kemisk anledning. Soltorkade mörka frukter, kaffe och choklad är löjligt tydliga i detta vin som för övrigt är som en dessert i sig självt. Visst lider det av låg syra, men jag vet att det hör till dess personlighet och inte är en kvalitetsbrist.
92 P =
(Om jag hör en ända vinjournalist säga att man ska hälla PX på vaniljglass en ändå gång till så spyr jag fekalier. Hitta på nåt nytt era trötta jävlar!)

Priset är 269kr/375ml på BS och Nigab importerar

3 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Kul sherryläsning.

Vi är inga journalistjävlar men lite morgontrötta ändå. Så vi lånar ett uppslag av Hans Beck Thomsen på Henne Kirkeby Kro:

1971 Toro Albala Pedro Ximenez plus terrine på foie gras. Oväntat & gott!

Miguel sa...

Till denna PX provade vi klassiska "rätter" som dadlar och mörk choklad. Både tråkigt, traditionellt och urgott på ett barnsligt vis.
PX + Foie känns ju inte som en spegel rent aromatiskt, och vill man inte ha en lite högre syra till en så fet gåsdetalj?
Men det är väl därför Hans tyckte det var oväntat såklart!
Kul att ha er här! Ni är enligt oss i Grythyttan bäst i Sverige på "vinbloggning" (;

Miguel sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.