Vår cigarrkultur i Sverige är tagen från England. Det är herrarna i Titanic och agenten James Bond som har vart med och skapat den engelska skolan i cigarrökning. Man ska inta sin cigarr efter en flott måltid och med ett destillat i handen. Det är på många sätt en elitistisk skola där det viktiga är att synas. Den spanska cigarrkulturen lockar mig mer, den är friare på så sätt att man kan ta sig en cigarr när helst på dygnet, kanske helt ensam och troligtvis utan att ha några avsikter att fira något. Smaken och lugnet är i fokus och man röker sällan gåeende.
Det är lätt att misstänka att många av de cigarrer som röktes i Spanien under åren 1600-1900 ackompanjerades med en mugg rött vin, idag är det ovanligt att dricka rött till cigarren och det kan nog ha att göra med att det smakar skit. Det stora problemet är att cigarrens rök liksom torkar ut frukten i vinet, som blir snipig, sur och torr. I teorin så kanske ett modernt vin med mer kropp, större koncentration och avsaknad av stjälkiga tanniner skulle kunna funka. Har det dessutom utväcklat mogadstoner av ceder och tobak så ökar vi oddsen ytterligare.
Grange är Penfolds prestigevin och den nu avlidna vinmakaren Max Schuberts hjärtebarn. Det är Australiens största kultvin och för att förstå vilken hype som omger vinet kan jag nämna att första årgången 1951 såldes år 2004 på auktion för 50.000 australiensiska dollar.
Penfolds Grange 1996 hälls upp i glaset och min Dominicanska La Caya Torpedo med Cameroontäckblad snoppas och startas. Cameroon är ett lite dyrare västafrikanskt blad som ofta är både jordig och kryddig i smak och doft, det jordiga inslagen tillsammans med cedertonerna i cigarren kommer kanske fungera som en doftspegel till mognaden i vinet. Chokladen Amano Guayas 70% är handjord med Ädelforastero som med sin fruktighet och rostade toner kan bli en riktigt intressant komplement. Sötman är låg så att vinets frukt inte torkar ut. Grange visar en utvecklad och aromatisk doft som är svår att motstå. Djup frukt med australiensisk mognad som ändå känns elegant!? Solmogna rårörda vildhallon och björnbär har fortfarande en mer framträdande roll än mognaden, som här visar sig med en fullkomligt integrerad cederton och krämigt avslappnad sammansättning. Det handlar egentligen inte om en bred aromatik med många nyanser, ändå är det så uppenbart att vinet håller en mycket hög klass. Vibrerade och nästan påträngande öppen är doften som även bjuder på mörk choklad, lakrits och brödkryddor.
I munnen har vinet en "torr sötma" frukten visar sig från samma sida som på doften men känns söt och tung, på ett positivt sätt. Vinet verkligen lägger sig i munnen och när det sköljer förbi ett område känns det först sött, intensivt och koncentrerat, sedan mjukt, torrt och finpolerat. Silkesmjuka tanniner håller värdsklass och håller ihop frukten på ett vansinnigt bra sätt. Mognads tonerna är väldigt rena och svåra att sätta fingret på, smakerna är som en sås med 100 ingredienser , allt har blivit ett. Vinet har många år kvar, det visar inga tendenser på att falla ihop. Men kan det bli bättre än såhär? Tveksamt. 95P
La Cayan smakar också väldigt bra men har ett lite för hårt drag för mig. Kan vara cigarvariationer eller så ska den vara såhär, vilket vore konstigt. Smaken börjar ganska lätt och kryddig och går sen in i ett krämigare och komplexare stadium. Amano Guayas är lite tropiskt fruktig med bra syra och en högklassig smak med mediumrostad kakao, lång mjuk eftersmak med vanilj och grön banan. Det känns att Cigarren och Chokladen gillar varandra i munnen, fettet i chokladen lägger sig som en beskyddande hinna och mjukar upp cigarrens rök, den finaste aromerna i röken tycks fastna längre i munnen och i kombinationer är vansinnigt komplex och jag ryser av välbehag i hela kroppen.
När nu efter cigarr och choklad jag doftar på vinet finns där en surhet och stumhet som inte bådar gott.
I munnen bekräftas mina erfarenheter än en gång, frukten har tackat för sig och lämnat kvar en surhet som backas upp av en lite bränd ton från cigarren. Chokladens strävhet kommer inte överens med vinets och kollisionen är ett faktum. Nu är jag säkrare en någonsin, det finns inga torra röda viner som ens smakar ok till cigarr eller mörk choklad!
Cigarren kommer från PolarCigar och kostar 70 kr
Cigarren kommer från PolarCigar och kostar 70 kr
3 kommentarer:
Man skall dricka öl till choklad! ;)
(Allvarligt talat så finns det faktiskt några öl- och chokladkombinationer som är vansinnigt bra! Testa exempelvis L’Artigiano 32% (en mjölkchoklad med havssalt producerad av en liten firma i byn Cervia vid Adriatiska havet) tillsammans med en kraftig rauchbier från Bamberg - förslagsvis Aecht Schlenkerla Rauchbier. Du kommer gilla det!)
Hade dock inte bangat en flarra Grange 96!
Det måste jag prova, låter kul. Bara inte rökigheten döljer de fina aromerna i chokladen. Det kommer de säkert göra, men det kan såklart vara oerhört gott ändå.. Jag ringer dig nästa gång jag korkar upp en 96:a helt enkelt ;)
Du skall få mitt nummer nästa gång vi ses! ;)
Skicka en kommentar